Consilierii municipali au votat amenajările de sub pasaj

0
239

De ce să fie roșu și să nu fie verde sau alb-albastru? Cam așa au pus problema consilierii municipali care au votat ieri amenajările pe care Primăria Craiova urmează să le facă sub pasajul din Valea Vlăicii. După ce s-a întors pe dos simbolistica fiecărei culori în parte, a rămas ca proiectanții.

Consilierul PP-DD, Ionel Pană a venit cu propunerea ca pasajul să fie colorat în verde pentru a fi cât mai aproape de culoarea ierbii care va lipsi în acea zonă. „Acolo există foarte mult beton și ciment și cred că ar fi fost mai potrivit dacă, în loc de roșu, ne-am opri la culoarea verde care este culoarea ierbii”. Un alt consilier care a făcut o sugestie a fost liberalul Pavel Badea. Sportiv la origine, Badea a venit cu ideea ca zona să fie colorată în alb-albastru, culori cu care se identifică Bănia. „Încercați să le spuneți proiectanților că alb-albastru este culoarea Craiovei și să-i rugăm să fie cât mai aproape de aceste culori”, a menționat consilierul PNL.

Roșu a fost dictat de bej

Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a explicat consilierilor că alb-albastru nu este deloc o culoare estetică nici măcar pentru bordurile din municipiu, și cu atât mai puțin pentru o zonă de promendată cum va fi cea de sub pasaj. În ceea ce privește roșul dominant, primarul a precizat că această culoare nu a fost opțiunea Primăriei Craiova, ci a fost aleasă de proiectanți. „Culoarea roșie a fost aleasă de proiectanți. Eu le-am spus să vedem care va fi culoarea fațadelor de la Jiu și Onioptic. Ba chiar le-am spus proprietarilor să se întâlnească și să discute ca să nu fie una albastră și alta verde, adică o țigăneală. Se pare că ei s-au oprit la culoarea bej, iar roșu nu face altceva decât să învioreze puțin zona”, a spus Olguța Vasilescu.

Culoarea ar putea fi schimbată

Edilul Craiovei a ținut să precizeze însă că nu ține neapărat la această culoare. Având și rezonanță politică, fiind asociată cu partidul social-democraților pe care îl reprezintă în Bănie, Lia Olguța Vasilescu le-a spus consilierilor că, din punctul său de vedere, se poate renunța la culoare dacă proiectanții vor fi de acord. „Nici mie nu mi-a plăcut să fie roșu, dar aceasta a fost ideea proiectanților, după cum v-am spus. Nu țin la această culoare, care se poate modifica pe parcurs”. În cele din urmă, proiectul a fost votat așa cum a fost propus de municipalitate, care a preluat varianta sugerată de proiectanți de a îmbrăca toată zona într-un covor cauciucat în culoarea roșu. Obiectele care vor decora acest spațiu vor fi și ele acoperite cu un material în aceeași nuanță.

Traficul nu va fi deranjat în nici un fel

Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a asigurat, în schimb, pe consilieri că varianta aleasă este cea mai bună. Pe lângă faptul că a fost cea mai ieftină, edilul a explicat că proiectanții au reușit să găsească și soluția cea mai potrivită pentru acest spațiu. „Eu cred că soluția la care s-a ajuns este cea mai bună și vă promit că nu va deranja traficul rutier, e mai mult o zonă de sufragerie a unui centru care se dorește occidental. Dacă vor fi activități vor fi montate și plase pentru protecție”. Primarul a menționat că inițial s-a încercat să se amenajeze aici o parcare dar nu s-a putut pentru că mașinile ar fi încurcat traficul din giratoriu. O altă restricție a venit și din faptul că pasajul este construit pe banii Uiunii Europene care interzice orice intervenție asupra lucrării timp de cinci ani de la darea în funcțiune.