Marius Tucă Show: Un come-back sau iubirea care nu se uită!

0
1911

Indiscutabil în urmă cu nişte ani, nu mulţi, doar vreo 20 (!), Doamne cum trece timpul, Marius Tucă realiza cel mai bun talk-show din România. Se poate spune, de fapt au decretat-o alţii, a inventat talk-show-ul românesc. Nu îmi amintesc să fi ieşit pe primul loc, în vreun top al jurnaliştilor autohtoni, deşi s-ar putea să greşesc, oricum din punctul meu de vedere ar fi meritat cu prisosinţă. Vorbea bine limba română, nu doar corect, dar nuanţat, precis şi expresiv, părea suficient de cultivat, într-un moment în care ambianţa românească nu credea în bibliotecă, cum ar spune Andrei Pleşu. Dar, dintr-o dată, realizatorul „Milionarilor de la miezul nopţii” şi „Marius Tucă Show” –două din formatele de televiziune care i-au adus notorietate-, a găsit de cuvinţă să se retragă, cu discreţie, fără explicaţii de prisos. Într-o împrejurare, Marius, plecat din Caracalul de lângă noi, mare suporter al Craiovei Maxima, nici nu se putea altfel, mărturisea că decizia de a părăsi televiziunea a fost nefericită. Ştia să fie ferm, fără să ofenseze, ştia să fie îngăduitor cu opinia celuilalt fără să fie flasc. Avea umor şi replică, avea aplomb şi surâdea decent. Peste toate avea virtutea de a asculta. Oferea oricum elementele necesare unei opţiuni temeinice şi sistematic o opinie inteligentă. Nu se indigna la comandă, şi niciodată nu l-am văzut iritându-şi invitaţii. A condus ani în şir „Jurnalul Naţional”. Ca poet a scos volumul „Am să te iubesc până la sfârşitul vieţii”, probând o sensibilitate nebănuită. Deşi într-o seară recitind un poem al lui Adrian Păunescu nu şi-a putut reprima lacrimile. Revăzut denunăzi, într-un interviu cu Ion Cristoiu, Marius Tucă a părut neschimbat, reamintindu-ne că în meseria de jurnalist rămâne un nume de referinţă şi de ce nu un model. Emisiunea lui se cheamă „Marius Tucă Show”. Dacă e vorba de un come-back sau de un „revienez toujour a la premiere amour”, nu avem idee, deşi putea fi auzit, până nu demult pe Smart FM, un post de radio deţinut în partenerniat cu Andrei Sârbu, care acum se numeşte Smart Radio, cu bătaie regională. Ştim altceva însă. Şi iată un pertinent punct de vedere.

După mai mulţi ani de direct a dispărut. Alţii au umplut vidul. Între timp, dialogul cu argumente a fost luat de o filosofie a întrebărilor lipsite de răspunsuri, a moderatorilor neatenţi la reacţia celor din platou, ghidaţi de o logică a lipsei de comunicare. Ne auzim, ce-i drept şi nu o dată ridicând glasul excesiv, dar, ce să spun, nu ne ascultăm, dară-mi-te să ne mai şi înţelegem. Aşa că Marius Tucă îmi lipseşte. Dar l-am putut revedea astăzi la „Mic Dejun” şi m-am bucurat”, afirma la 31 martie 2016, Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii pe TVR 2, realizată de Daniela Zeca Buzura.

Marius Tucă, un oltean get-beget, cum se spune, remontant, la fiecare apariţie a sa pe micul ecran, poate fi revăzut. E neschimbat, chiar în vremuri ca cele pe care le trăim.