Cozi la mai multe secţii de votare din străinătate

0
141

La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români aşteptând, ieri, să-şi exercite dreptul la vot. Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin şi Regensburg, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.

Preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS), Florentina Vasilăţeanu, a anunţat, ieri după-amiază, că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens. „În condiţiile în care noi am asigurat un număr record de secţii de votare în străinătate, respectiv 441, ceea ce reprezintă cu 251 mai multe secţii de votare decât cele din alegerile anterioare europarlamentare din anul 2014, totuşi s-au semnalat unele aglomeraţii la secţiile din Europa, îndeosebi din Italia, Spania, în Marea Britanie şi din Germania. S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste secţii de votare acolo unde s-a putut, în sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care să ajute la fluidizarea acestui proces electoral”, a afirmat Vasilăţeanu.

Atât Alianţa USR-PLUS, cât şi PMP au cerut, ieri, prelungirea programului de vot pentru ca toţi cetăţenii din Diaspora să poată vota. Și preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor care au stat la cozi ca să voteze, cerându-le acestora să nu-şi piardă răbdarea şi să nu renunţe la acest drept. Şeful statului a solicitat autorităţilor soluţii pentru ca toţi românii să poată vota. Surse guvernamentale au precizat, ieri, că o ordonanță de urgență pentru prelungirea programului de vot nu putea fi emisă, din cauză că se închisese deja votarea în unele secții din diaspora, citând cazul Noii Zeelande.