Ministrul Sănătăţii, alături de ministrul Olguţa Vasilescu, au inspectat noul Spital Municipal

0
652

spitalLuna viitoare, noul spital municipal, construit pe scheletul de lângă Boli Infecţioase, va fi predat de constructor Primăriei Craiova. Ieri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, cea care a iniţiat lucrările pe mandatul de primar, au vizitat împreună noile saloane şi au căzut de acord că lucrarea îndeplineşte cerinţele în domeniu şi va putea fi inaugurată în următoarea perioadă. O veste bună, dată de ministrul Sănătăţii, este şi redeschiderea Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase, care nu mai funcţiona de ani buni.   

Construcţia noului spital municipal, ridicat în totalitate cu fonduri de la bugetul local, este acum pe final şi urmează ca, pe data de 6 iunie, să fie terminată şi predată de SC Recon, firma constructoare. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog şi fostul primar al Craiovei, împreună cu ministrul Lia Olguţa Vasilescu, au efectuat, ieri, o vizită de lucru pentru a vedea cum au fost realizate lucrările şi dacă imobilul corespunde din punct de vedere tehnic şi sanitar.

spital 2„Sunt două motive pentru care ministrul Sănătăţii este astăzi (n.r. – ieri) la Craiova. Pe de o parte, să vadă acest spital, care este aproape de finalizare. Vorbim de cel mai mare spital municipal din România, construit după Revoluţie. Are o suprafaţă desfăşurată de peste 10.000 de metri pătraţi, unde vom muta corpurile de clădire de la Spitalul Filantropia. Unul dintre corpuri l-am pierdut în instanţă, pentru că a fost revendicat, iar celălalt era aproape imposibil de renovat. La un moment dat, ne-am dat seama că nu putem schimba nici ferestrele, ca să punem termopan, întrucât exista riscul să se prăbuşească întreaga clădire”, a declarat ministrul Lia Olguţa Vasilescu, precizând că era absolută nevoie de un spital municipal nou la Craiova.

Secţia de Pediatrie, prezentată drept model

 spital 1După ce a intrat în mai multe saloane, atât în cele noi, cât şi în cele recent renovate ale Secţiei de Pediatrie, ministrul Sănătăţii s-a declarat foarte mulţumit de ceea ce a văzut, lăudând eforturile depuse de autorităţile locale în domeniul sănătăţii. „Secţia de Pediatrie de la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova este un model pentru cum trebuie să arate un spital de copii”, a apreciat ministrul Bodog. „Vreau să le transmit craiovenilor că mă voi asigura, prin intermediul autorităţii de sănătate publică, cu privire la faptul că sunt îndeplinite şi că vor fi îndeplinite toate condiţiile de securitate sanitară, în aşa fel încât actul medical să se desfăşoare în bune condiţii. Am vorbit cu medici, cu asistente medicale şi am văzut că sunt determinaţi. Sunt medici infecţionişti dedicaţi copiilor, este foarte greu să lucrezi cu copiii”, a dat asigurări ministrul Sănătăţii.

Se redeschide Secţia de Terapie Intensivă

O veste bună, anunţată de ministrul Florian Bodog, este aceea a redeschiderii Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase, nefuncţională de mai mulţi ani din cauza lipsei personalului medical. „Am avut discuţii repetate, atât cu doamna manager (n.r. – Adina Turcu), cât şi cu doamna ministru, şi am convenit să deschidă această secţie. Sunt acolo probleme legate de personal, de numărul insuficient de cadre medicale, dar deschidem această secţie şi nu este vorba că nu se poate, problema este de finanţare”, a continuat ministrul Bodog.

Spitalul Regional din Craiova, mai avansat decât cele de la Iaşi şi Cluj

spital (3)Însă cel mai mare spital al Craiovei va fi cel regional, intrat în lucru pe partea de documentaţie. Trei astfel de unităţi sanitare vor fi construite în România, cu fonduri europene – la Craiova, Iaşi şi Cluj –, însă cel de la noi este în stadiul cel mai avansat. „Sunt în Craiova şi pentru a avea întâlniri cu doamna ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, şi primarul, în ceea ce priveşte Spitalul Regional. După cum ştiţi, la Craiova va fi construit unul dintre cele trei spitale regionale, anunţate în programul de guvernare. Vreau să vă spun că Spitalul Regional craiovean este cel mai avansat din punctul de vedere al actelor. Adică hotărârea de guvern este dată şi aveţi chiar şi certificatul de urbanism. Celelalte două spitale, de la Iaşi şi Cluj, sunt în fază de elaborare a hotărârii de guvern, încă mai aşteptăm documente de la Cluj”, a menţionat ministrul Sănătăţii. Florian Bodog a mai spus că se va lucra în foarte strânsă legătură cu preşedintele Consiliului Judeţean şi cu primarul Craiovei. „Avem nevoie ca, în momentul în care demarăm lucrările, acestea să meargă cu utilităţile şi absolut toate lucrurile pe care autorităţile le pot pune la dispoziţie. Motiv pentru care vom coopta, în unitatea de management, primarul Craiovei şi preşedintele Consiliului Judeţean”.

Autorităţile locale şi judeţene, cooptate în unitatea de management a proiectului

spital 4Fostul primar al Craiovei, ministrul Olguţa Vasilescu a precizat că pe agenda vizitei a fost programată şi o întâlnire de lucru cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, pe tema spitalului regional. „Vom merge la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, unde ne vom uita, împreună cu echipa, pe toate planşele ca să ne asigurăm că suntem în linie dreaptă şi tot ceea ce am făcut până acum este foarte bine. Un spital regional este mai mult decât necesar în Craiova. Într-adevăr, toate unităţile sanitare, aflate în subordinea primăriei, le-am renovat şi se prezintă în condiţii foarte bune. Aşa cum spune şi domnul ministru, secţia de copii de la spitalul de Boli Infecţioase din Craiova este cea mai frumoasă din ţară, la ora actuală. Dar în continuare avem nevoie, şi nu numai noi, ci întreaga Oltenie, de un spital regional pentru că ştiţi în ce condiţii se prezintă Spitalul Judeţean”, a explicat fostul primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU