Copiii din Ostroveni continuă tradiția la Ansamblul Folcloric „Alunelul”

0
5235

Primăria comunei Ostroveni are planuri mari în ce privește cultura și continuarea tradițiilor din partea locului. Pregătind încă de pe acum Ziua localității, conducerea administrativă s-a gândit să reseteze ceea ce a fost odată Ansamblul Folcloric „Alunelul”, un proiect ambițios care va antrena funcționari, profesori, elevi și, deopotrivă, părinți, toată lumea dorindu-și să ducă pe mai departe frumoasele datini și obiceiuri, moștenite de la străbunici.

Pregătiri intense pentru cea mai importantă sărbătoare a ostrovenilor – Ziua comunei. Deși mai sunt câteva luni bune până la sărbătoarea Sfintei Marii, administrația locală a început deja demersurile pentru acest eveniment. Pe de o parte, se lucrează la proiectul de dotare a Căminului Cultural, care a fost reabilitat cu ceva vreme în urmă. Acum, autoritățile își propun să doteze acest imobil cu aparatură modernă, cu videoproiectoare, mobilier nou, devenind astfel o locație care îndeplinește toate standardele pentru desfășurarea de activități culturale complexe. Paralel cu acestea, mai există un proiect de reînființare a ansamblului de dansuri și muzică populară „Alunelul”, care să-și desfășoare activitatea în acest cămin.

Copiii vor fi instruiți de un coregraf profesionist

Deja s-a alcătuit un grup de lucru care să sprijine acest proiect. Din acesta, fac parte mai multe persoane inimoase, care activează în diverse domenii și care au un singur scop: să vadă copiii acestei comunități locale prezentând portul și tradițiile populare. Consilierul local Laurenția Bogheanu, directorul Căminului Cultural – Marius Căluțoiu, directorul școlii Viorica Pîrvu, profesorul Monica Oprișor și bibliotecara Mitrana Cioboată, precum și educatoarele de la grădinițele din Ostroveni sunt implicate găsirea elevilor talentați, care vor deveni membrii ansamblului folcloric. „Cu predilecție, sunt vizați elevii de la clasele a III-a și până la a VII-a, care au timp să se pregătească. Urmează să se facă un acord-cadru cu părinții ai căror copii vor face parte din acest ansamblu, apoi vom apela la un coregraf profesionist care să-i instruiască pe copii”, a precizat secretarul Primăriei Ostroveni, Roxana Căluțoiu.

Pasiune și multă muncă

Noul ansamblu folcloric va fi compus din băieți și fete, de vârste diferite, care vor fi învățați să joace jocuri populare din partea locului. Toți vor îmbrăca frumoase costume populare, inspirate din portul tradițional al localității. Autoritățile își pun mari speranțe în acest ansamblu, dorindu-și foarte mult să se ridice la valoarea artistică a vechiului ansamblu. Dansatorii de la „Alunelul” au fost recunoscuți și apreciați, lucru care se vede în diplomele și premii păstrate cu sfințenie de către autorități. „Activitatea ansamblului s-a întrerupt în anul 2015, odată cu plecarea mea. M-am ocupat timp de 11 ani de pregătirea copiilor, pe care îi formam de la vârste foarte fragede, atrăgându-i spre muzica populară și spre joc. Privindu-i cât de frumoși sunt când evoluează pe scenă, nu ai cum să cunoști câtă muncă și cât efort se depun pentru a se ajunge până acolo. Trebuie multe ore de antrenament și, în primul rând, o dragoste pentru filonul popular”, ne-a precizat Dan Costache, care a coordonat Ansamblul „Alunelul” din Ostroveni, în perioada 2004-2015.

 

Peste 1.100 de hectare, cultivate cu grâu

Cea mai mare suprafață agricolă a comunei Ostroveni este cultivată cu grâu. Potrivit autorităților locale, 1.145 de hectare au fost însămânțate cu grâu. Tot în toamnă, au fost cultivate 100 de hectare de triticale, 60 de hectare de orz, 290 de hectare de rapiță, precum și 15 hectare de ceapă și 10 de usturoi. Nici în primăvară, ostrovenii nu au stat degeaba. Au însămânțat 120 de hectare de porumb și cu 30 de hectare mai mult, floarea-soarelui. Mai sunt cultivate 69 de hectare de lucernă, 30 de lucernă și alte arături de primăvară – 50 de hectare. 

 

Comuna prinde viață

În această perioadă, comuna se înfrumusețează cu ajutorul persoanelor care beneficiază de ajutorul social, atribuit prin Legea 416. Cei 284 de beneficiari muncesc la amenajarea spațiilor verzi de pe întreg teritoriul comunei, plantează arbori și flori și sădesc gazonul de care vor avea grijă, apoi, până la venirea iernii.

 

Spaniolii de la Planasa se pregătesc pentru cultura afinilor

Investitorul în agricultură, compania spaniolă Planasa, a început să lucreze la amenajarea bazinelor de apă pe care le vor folosi la irigarea culturilor de mai apoi. Potrivit autorităților locale, spaniolii au preluat în exploatare o suprafață de 210 hectare de teren nisipos, care se află în zona Luminoasa, cum este cunoscută prin partea locului. Intențiile investitorului Planasa este de a ridica acolo o mare plantație de afini, plantă care se dezvoltă foarte bine pe acest tip de sol.

 

Locuri de muncă la ferma de sturioni

Ferma de sturioni, care a fost dezvoltată de un investitor german pe cele 20 de hectare ce au aparținut fostei ferme zootehnice, începe să prindă contur. „Este o investiție foarte frumoasă a unui om de afaceri din Germania, pe care noi îl sprijinim în scopul de a crea locuri de muncă pentru cetățenii noștri. S-a început, din câte știu, popularea bazinelor cu puietul de sturion și lucrurile sunt, deci, pe drumul cel bun”, ne-a precizat viceprimarul localității Ostroveni, Florian Cîrciu. În bazinele investitorului german, vor fi crescuți sturioni, care apoi vor fi procesați în aceeași incintă, urmând să fie valorificați sub formă de produs file, sub brand-ul Fishmann.

Reportaj realizat de LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN