Clinica de Cardiologie a fost predată la cheie

0
904

Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a predat ieri, la cheie, Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară fiind vorba despre cea mai importantă investiţie de la înfiinţarea Spitalului Clinic de Urgenţă din Craiova, în anii ’70. Tot ieri, a fost prezentat şi personalul medical, o parte din acesta, adică, medicii care se vor ocupa de cardiologia intervenţională, urmând ca în perioada următoare să se coopteze în echipă şi mediciicare vor interveni pe partea de chirurgie cardiovasculară. S-a montat deja angiograful, aparatura medicală şi mobilierul, iar în funcţie de cum vor fi obţinute diversele autorizaţii şi avize vor putea fi trataţi primii pacienţi. Clinica va fi una dintre cele mai moderne din ţară, urmând să asigure servicii medicale, inclusiv intervenţii chirurgicale pe cord şi vasele mari, nu doar pentru bolnavii cu afecţiuni coronariene din Oltenia, ci şi pentru cei din nord-vestul Bulgariei.     

Noua clădire este prevăzută cu două săli de operaţii, saloane pentru pacienţi, cabinete medicale, zonă de terapie intensivă, având asigurată conexiunea cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi Unitatea de Primiri Urgenţe printr-o pasarelă cu lungimea de peste 70 de metri. Prin această investiţie a Consiliului Judeţean Dolj, a cărei valoare depăşeşte nouă milioane de euro, se va rezolva o problemă mai veche a serviciilor medicale din regiunea Oltenia. „Am pornit de la o situație care se cerea schimbată: pacienții cu afecţiuni grave ale inimii – chiar dacă avem medici calificați pentru a interveni în mod rapid – ajungeau să fie trimiși la București, Timișoara sau Târgu Mureș pentru a fi tratați. Atunci când am ales să derulăm această investiție, s-a mai întâmplat un lucru pozitiv: Guvernul a decis să repartizeze la Craiova un elicopter SMURD, Consiliului Județean Dolj revenindu-i sarcina de a investi în amenajarea unei infrastructuri adecvate pentru acest punct de operare aeromedicală. Desigur că acest elicopter a fost și este în continuare util, pentru că ajută la salvarea de vieți omenești. Apariția acestei clinici reprezintă însă și o reparație pentru Oltenia, pentru pacienții de aici, deoarece nu va mai trebui să fie transferați în București sau în alte centre universitare din țară, pentru intervențiile de care au nevoie. Noua structură pe care am construit-o la spital a fost deja dotată cu o parte din echipamentele necesare și continuăm să procurăm aparatură medicală, în prezent fiind în derulare procedurile de achiziție pentru utilarea uneia dintre cele două săli de operații ale Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. Fondurile au fost obținute de Consiliul Județean Dolj, în cadrul unui proiect depus prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, în parteneriat cu municipalitatea Kozlodui, un proiect prin care ne-am asumat că vom prelua și cazuri ale unor pacienți cu afecțiuni grave de dincolo de Dunăre”, a subliniat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Fonduri europene pentru dotarea cu aparatură a unei săli de operaţii

Cardiologia intervenţională de la Craiova va deservi şi o populaţie de 300.000 de bulgari. Bolnavii cu afecţiuni cardiace din nord-vestul Bulgariei vor putea fi trataţi la Craiova graţie unui proiect transfrontalier. În luna aprilie a.c., în cadrul programului, Interreg V-A România-Bulgaria, Consiliul Judeţean Dolj şi Districtul Vratsa au semnat un proiect de peste 1,5 milioane de euro, în domeniul sănătăţii. Un proiect prin care două unităţi sanitare, adică Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalul din Kozlodui, regiunea Vratsa – sunt dotate cu aparatură medicală în valoare de peste 770.000 de euro fiecare. Cei 770.000 de euro care revin Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova sunt utilizaţi pentru dotarea cu aparatură a unei săli de operaţii ce va funcţiona în cadrul Clinicii de Cardiologie Intervenţională.

 

Dr.Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului de Urgenţă nr 1 Craiova :

„Pot fi trataţi 30 de pacienţi simultan, din care 20 în stare de spitalizare şi 10 pacienţi în parte de terapie intensivă. Practic, asta este şi structura Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară. Avem două săli de operaţii. Greul de acum începe…partea de achiziţii, doctorim, personal, resursa umană. Este foarte greu să începi ceva nou, să porneşti de la zero şi le mulţumesc pe această cale colegilor mei, doctorului Istrătoaiei şi doctorului Militaru pentru că de-a lungul acestor ani, tot ceea ce vedeţi aici, este făcut împreună ”

 

Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova :

„Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat astăzi ( n.r ieri) Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență. Lucrăm în parteneriat cu Consiliul Județean să asigurăm în fiecare zi confortul, bunăstarea, liniștea, siguranța, accesul la servicii de calitate pentru toți craiovenii.
În ceea ce privește strict domeniul sănătății, Primăria Craiova are în derulare mai multe investiții la spitalul Filantropia: clinica de hematologie și ambulatoriul. Astfel, vom completa serviciile medicale de calitate oferite locuitorilor orașului Craiova…”