Cinci mari universităţi din ţară cer evaluarea şcolilor doctorale printr-un proces riguros

0
101

Universităţile „Alexandru Ioan Cuza”, „Babeş-Bolyai”, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi ASE cer Ministerului Educaţiei asigurarea unui proces riguros de evaluare a şcolilor doctorale, solicitând şi depolitizarea Consiliul Naţional al Rectorilor.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Membrii Consorţiului „Universitaria” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti) atrag atenţia asupra unor derapaje existente la nivel naţional cu privire la câteva situaţii cu impact major asupra învăţământului superior şi cercetării din România.

“Conducerile celor cinci universităţi solicită Ministerului Educaţiei Naţionale asigurarea unui proces riguros de evaluare a şcolilor doctorale, bazat pe o metodologie robustă. Consorţiul „Universitaria” consideră necesară implicarea necondiţionată a reprezentanţilor săi în elaborarea metodologiei de evaluare a şcolilor doctorale, astfel încât să se asigure atât mecanismul transparenţei şi al consultării publice, cât şi valoarea adăugată certă, pe care universităţile membre ale Consorţiului „Universitaria” o pot oferi”, reiese dintr-un comunicat de presă trimis de Universitatea din Bucureşti.

Universităţile au solicitat Consiliului Naţional al Rectorilor depolitizarea acestei structuri. “Membrii Consorţiului „Universitaria” solicită public CNR depolitizarea conducerii acestei structuri, astfel încât Consiliul să fie reprezentantul exclusiv al mediului universitar românesc, departe de influenţe de natură politică. Nu în ultimul rând, membrii Consorţiul „Universitaria” solicită modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor CNR prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universităţi în funcţie de numărul de cadre didactice, studenţi şi de activitatea de cercetare. Ca atare, Consorţiul „Universitaria” consideră necesar un demers rapid în acest sens, după care, cele cinci universităţi, poate decide revenirea în structura Consiliului Naţional al Rectorilor”, reiese din comunicatul Universităţii din Bucureşti.

În ceea ce priveşte finanţarea sistemului de stat, conducerile celor cinci universităţi explică faptul că, din cauza subfinanţării sistemului de educaţie, România ar avea de suferit pe plan internaţional. “Recenta alocare a locurilor bugetate pentru admiterea la licenţă 2017 a dezavantajat unii membri ai Consorţiului „Universitaria”, care consideră că nu există justificare pentru această decizie arbitrară a Ministerului Educaţiei Naţionale”, se arată în comunicatul instituţiei. (Mediafax)