Tăriceanu cere CCR să respingă contestaţia privind localele

0
217

tariceanu_calin_79591200Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cere Curţii Constituţionale să respingă sesizarea jurnalistului Liviu Avram pe tema alegerilor locale, pe motiv că semnatarul excepţiei are ”un comportament electoral şi civic abuziv”.

          În punctul de vedere înaintat CCR, obţinut de MEDIAFAX, Tăriceanu susţine, cu privire la condiţia de reprezentativitatea candidaţilor pentru funcţia de primar, că ”semnatarul excepţiei a prezentat o listă cuprinzând doar 3 semnături, ceea ce arată, pe de o parte, caracterul neserios al candidaturii, iar pe de altă parte, un comportament electoral şi civic abuziv, în sensul utilizat în Decizia Curţii Constituţionale nr.522/2008”.

          El consideră că Parlamentul este îndreptăţit să impună în cazul candidaturilor independente pentru funcţia de primar condiţii minimale de reprezentativitate, care să fie conforme principiilor statului de drept. ”Semnatarul excepţiei de neconstituţionalitate aduce ca argument al prezentării listei sale de susţinători, cuprinzând doar trei semnături, faptul că soluţia adoptată de Parlament în ceea ce priveşte numărul de semnături necesare pentru constituirea unui partid politic, se referă tot la trei semnături. Argumentul este însă eronat. Înfiinţarea unui partid nu presupune condiţii de reprezentativitate, partidele politice nefiind obligate să participe la alegerile parlamentare sau la cele locale, ori prezidenţiale. Rămâne la latitudinea fiecărui partid să-şi asume rolul de competitor electoral. Cel care candidează ca independent în orice tip de alegeri trebuie să dovedească un minimum de reprezentativitate. În cazul partidelor politice care au depus candidaturi, se prezumă că sunt cunoscute, că au susţinători, reprezentativitatea acestora fiind vizibilă după alegeri, în funcţie de rezultatul acestora”, mai spune preşedintele Senatului.