Festivalurile Craiovei, în campanie electorală

0
333

zilele craiovei (2)zilele craiovei (1)zilele craiovei (3)zilele craioveiFinalul de campanie electorală coincide cu cele mai mari două festivaluri ale Craiovei, dar şi cu alte câteva evenimente culturale şi sportive care au loc toate în luna mai. În şedinţa de joi, consilierii municipali votează programul pentru Festivalul „Mihai Viteazul” şi pentru cele şapte zile de sărbătoare dedicate „Zilelor” municipiului.

Luna mai va fi plină de evenimente culturale şi sportive, pe care consilierii municipali le votează în şedinţa de joi. Calendarul se deschide cu „Luna Tango”, un proiect cultural care începe pe 15 mai, la Filarmonica Oltenia, fiind un spectacol de muzică live-tango-teatru unic în cadrul căruia vor fi prezentaţi dansatori de tango argentinian din România şi din străinătate. Craiovenii sunt invitaţi apoi la Campionatul Naţional Universitar de Fotbal Feminin, care va avea loc între 27 şi 29 mai şi pentru care Primăria Craiova acordă 12.000 de lei de la bugetul local.

Festivalul „Mihai Viteazul”, la cea de-a IV-a ediţie

În aceeaşi lună, craiovenii sunt invitaţi la Festivalul „Mihai Viteazul”. Cea de-a IV-a ediţie se desfăşoară timp de două zile, pe 21 şi 22 mai şi este organizată de Primăria Craiova, în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, urmând să se desfăşoare, ca şi în anii precedenţi, în Centrul Vechi al oraşului. Autorităţile pregătesc, şi de această dată, un spectacol cu aer medieval care va plasa publicul participant în vremea domnitorului Mihai Viteazul şi din care nu vor lipsi costumele, armele, muzica şi luptele. Pentru această ediţie, organizatorii şi-au propus să vină şi cu un concurs de sosii ale lui Mihai Viteazul.

Vin şi „Zilele Craiovei”

După ce se vor încheia cele două zile de festival, vor începe şapte zile de sărbătoare dedicate „Zilelor Craiovei”. Cea de-a XX-a ediţie a fost programată pentru perioada 23 şi 29 mai, suprapunându-se cu finalul de campanie electorală pentru desemnarea următorului primar al Craiovei. Ca şi în alţi ani, craiovenilor li se oferă o săptămână de sărbătoare în care fiecare zi este ocupată cu tot felul de manifestări. Autorităţile locale vor să se asocieze cu o firmă care se va ocupa de organizarea întregului eveniment. Pe ordinea de zi a şedinţei de joi, se află un proiect de hotărâre prin care se propune asocierea Primăriei Craiova cu firma Palmyra-Fest din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.

Primăria Craiova nu plăteşte cheltuieli de organizare

În linii mari, contractul de asociere prevede ca firma din Târgovişte să se ocupe de toate detaliile de organizare şi, ceea ce este mai important, să asigure banii pentru artiştii pe care îi angajează şi să plătească şi drepturile de autor pentru melodiile care vor fi folosite. Ce cealaltă parte, Primăria Craiova nu este obligată să plătească nici un ban de la buget pentru cheltuielile organizatorice. Prin contract, autorităţile se angajează să pună la dispoziţie firmei din Târgovişte locaţiile pentru desfăşurarea manifestărilor şi să suporte consumul de energie electrică. Totodată, Primăria Craiova se ocupă de condiţiile pentru public, montând toalete ecologice şi salubrizând zona după terminarea fiecărei manifestări.

„Carmen” de Bizet, în aer liber

Tot pe ordinea de zi a şedinţei de joi, se află şi un proiect de hotărâre prin care se propune programul care va fi oferit de Zilele Craiovei. După modelul din ediţiile anerioare, vor fi mini-concerte folclorice în fiecare cartier al oraşului. Vor fi şi trei seri de concerte care vor fi susţinute în Piaţa Mihai Viteazul. Vineri, vor urca pe scenă Alina Eremia, Ami şi Voltaj, iar sâmbătă – CRBL, Cristina Bălan Band şi Ștefan Bănică Junior. Duminică seara, în ultima zi de sărbătoare, Opera Română Craiova va pune în scenă „Carmen” de Bizet. Concertul extraordinar va fi prezentat în aer liber, în centrul Craiovei. În Centrul Vechi al Craiovei se vor desfăşura mai multe manifestări, dar nu concerte, însă autorităţile au solicitat firmei organizatorice să nu deterioreze amplasamentele asigurate.