Cazul Julian Assange: Justiţia britanică amână decizia privind extrădarea şi cere garanţii

1
326

În decizia sa pronunţată marţi, 26 martie, Înalta Curte britanică face apel la autorităţile americane să garanteze că fondatorul WikiLeaks nu va risca pedeapsa cu moartea şi va fi protejat de Primul Amendament al Constituţiei Americane. Indiferent ce va răspunde Washingtonul, vor avea loc noi audieri.

Nu este o victorie, dar este mai mult decât o amânare. Într- o decizie făcută publică marţi, 26 martie, Înalta Curte de Justiţie britanică a acordat Statelor Unite trei săptămâni pentru a oferi „garanţii satisfăcătoare” privind tratamentul care i-ar fi rezervat lui Julian Assange în cazul unui proces pe teritoriul american. În absenţa unor noi asigurări de la Washington până pe 16 aprilie, fondatorul WikiLeaks va avea voie să facă apel la extrădarea sa – ultimul său posibil recurs în Regatul Unit. Dacă administraţia americană va depune angajamente, pe 20 mai va avea loc o nouă audiere pentru examinarea acestora, înainte ca judecătorii să decidă. În cazul unei decizii nefavorabile lui Assange, acesta din urmă nu putea să se adreseze decât la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Justiţia americană îl consideră pe Assange vinovat de faptul că a publicat începând din 2010 peste 70.000 de documente confidenţiale privind activităţi militare şi diplomatice, cu precădere în Irak şi Afghanistan.

1 COMENTARIU

  1. În opinia economistului și jurnalistului american(interzis de altfel!) Paul Craig Roberts este un alt adevăr:
    ,,Cea mai uluitoare caracteristică a cazului Assange
    PAUL CRAIG ROBERTS • 27 MARTIE 2024• 500 DE CUVINTE

    Cel mai extraordinar lucru la Julian Assange este că este tratat ca și cum ar fi un cetățean american. „Trădarea” a fost strigătul inițial, acum convertit în „spionaj”.

    Nu a existat spionaj. Wikileaks a publicat și pus la dispoziție pentru New York Times, The Guardian și alte organizații media care au scurs informații. Organizațiile media au publicat informația, la fel ca și Wikileaks, dar nu sunt acuzați. Nici Wikileaks nu este acuzat. Doar Julian Assange este acuzat.

    Nimic nu este diferit de Ellsberg care a lansat documentele Pentagonului pentru New York Times. Guvernul SUA a vrut să îi judece pe ambele, dar a fost împiedicat de Primul Amendament și de datoria acceptată de mult timp a organizațiilor media de a trage la răspundere guvernul. Deteriorarea puternică a puterii de protecție a Primului Amendament și a libertății jurnalistice din 1971 demonstrează creșterea tiraniei. Tirania este ceea ce se confruntă cu Julian Assange, nu o urmărire penală legitimă.

    Să examinăm cu atenție problema „spionajului”. Spionajul este o funcție a fiecărei ambasade de pretutindeni în lume. Scopul ambasadelor nu este doar acela de a reprezenta interesele comerciale și politice ale unei țări. Este, de asemenea, pentru a colecta informații, cu cât mai sensibile, cu atât mai bine. Atunci când personalul ambasadei este prins angajându-se în spionaj, personalul este obligat să părăsească țara. Ei nu sunt urmăriți penal.

    Este bine cunoscut faptul că ambasadele SUA conțin agenți CIA care se dă drept diplomați. Conform protocolului care guvernează cazul Assange, Rusia, China, orice număr de țări ar putea aresta membri ai ambasadelor SUA și îi pot judeca. Într-adevăr, multe țări ar putea face asta una cu cealaltă. Ceea ce o împiedică nu este doar buna judecată, ci faptul că cetățenii străini nu sunt supuși legilor altor țări. Doar SUA, care se imaginează ca un fel de uniputere internațională, afirmă primatul mondial al legilor sale. Aceasta este o afirmație absurdă și nu are temei juridic.

    Cazul orchestrat, de fapt incorect din punct de vedere juridic, împotriva lui Assange nu se bazează pe nimic altceva decât pe cererea de răzbunare a Washingtonului. Iată de ce se face vinovat Assange: a lansat informații care au arătat în mod concludent că guvernul Statelor Unite este un mincinos, un înșel al aliaților săi și un criminal de război. Scopul dosarului împotriva lui Assange este să-l aducă înapoi și să-i intimideze pe toți jurnaliștii să nu mai publice informații defavorabile guvernului SUA.

    Cu alte cuvinte, scopul cazului Assange este de a pune capăt pentru totdeauna capacității mass-media de a trage la răspundere guvernul. Cazul Assange este fundamentul fundamental al tiraniei. Odată pusă la loc, tirania este dezlănțuită.

    Că atât de mulți „patrioți” proști susțin „obținerea lui Assange” indică o prostie totală. „A-l primi pe Assange” înseamnă a se obține pe ei înșiși, iar ei sunt prea proști pentru a vedea asta.

    Așa este ucisă libertatea.

    https://www.bbc.com/news/live/uk-68663344?src_origin=BBCS_BBC

    (Republicat de pe PaulCraigRoberts.org cu permisiunea autorului sau reprezentantului)”.
    cam ăsta ar fi adevărul și, probabil engelzii, mai ,,dezghețați” decît colegii lor politicieni americani știu un colț de adevăr!

Comments are closed.