Direcţia Silvică Dolj este în plină campanie a împăduririlor, pe primul semestru al acestui an, conform unui plan bine stabilit, dar condiţiile meteorologice nu permit desfăşurarea în bune condiţii a activităţii. Mai mult, în perioada 15 martie – 15 aprilie, se desfăşoară „Luna Pădurii”, manifestare organizată, în România, pentru prima dată în 1902, la iniţiativa lui Spiru Haret, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborilor”.
Conform planului de împăduriri, pentru primul semestru al acestui an, Direcţia Silvică trebuie să împădurească integral 33 ha, la completare fiind prevăzute 167 de ha, iar la refacere 49 de ha. Sunt destinaţi în vederea plantării peste 855.000 de puieţi, cei mai mulţi, aproape 380.000 fiind de salcâm. Numai că activitatea este oarecum întârziată, din cauza condiţiilor meteorologice.
„Clima este un factor ecologic fundamental şi ne influenţează, în cea mai mare parte, măsurile pe care trebuie să le luăm. În zona de sud a judeţului, în Lunca Dunării, fondul forestier este expus în fiecare an inundaţiilor de primăvară şi toamnă, ceea ce determină un interval foarte strâns pentru efectuarea lucrărilor. Pe de altă parte, seceta excesivă din perioada verii provoacă foarte multe pierderi în culturile forestiere nou înfiinţate. În aceste condiţii, ducem o permanentă luptă pentru conservarea şi rezolvarea durabilă a fondului forestier. De la începutul acestui an, profitând de intervalele de timp favorabile apărute în sezonul de iarnă, am realizat o parte din plan: 16 ha la împăduriri integrale, 30 ha la completări şi şase ha la refacere”, a precizat Silvestru Nuţă, director al Direcţiei Silvice Dolj.
Educaţie forestieră în şcoli
Aşa cum am mai amintit, în această perioadă este sărbătorită şi „Ziua Pădurii”, dar activităţile sunt puse în pericol de capriciile vremii. „Ne-am propus organizarea mai multor activităţi, cea mai importantă fiind împădurirea, cu ajutorul voluntarilor de la diverse instituţii şi organizaţii, a mai multor suprafeţe, în cele nouă Ocoale Silvice din Dolj, noi asigurând materialul forestier, iar partenerii venind cu partea de plantare. Dar, aşa cum am mai spus, condiţiile climaterice nu sunt dintre cele mai bune. Oricum, în această perioadă vor avea loc acţiuni de educaţie forestieră în unităţile de învăţământ din judeţ, prin care elevii vor fi conştientizaţi în ceea ce înseamnă protejarea pădurii”, a mai spus Silvestru Nuţă.