Premierul Mihai Răzvan Ungureanu nu îşi deschide puşculiţa pentru primarii PDL şi UNPR

0
131

Deja au început problemele între premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi partidele din arcul guvernamental. Cearta este pe banii care ar trebui alocaţi primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene PDL, pentru campania electorală pentru alegerile locale. Mihai Răzvan Ungureanu a părăsit supărat şedinţa de coaliţie de ieri, Premierul Ungureanu şi le-a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finantelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreuna cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare. 

Mihai Răzvan Ungureanu

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu aproape că a trântit uşa sălii în care avea loc, luni, şedinţa coaliţiei şi a spus că nu răspunde la presiuni: «Nu mai discut în contextul acesta. Faceţi presiuni prea mari». El le-a cerut să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi şi ei la discuţii, au relatat pentru reprezentanţii presei surse politice. Acestea au susţinut că premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi condiţionat prezenţa la vot în Parlament pentru susţinerea iniţiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca şeful Guvernului să dispună alocarea de fonduri bugetare către anumite circumscripţii electorale.

„Pe vremea fostului Guvern se putea”

Se pare că premierul le-a spus acestora că nu este de acord cu efectuarea de cheltuieli care nu se justifică şi că solicitările nu pot fi îndeplinite. Replica pedeliştilor a fost că „pe vremea fostului Guvern se putea”, susţin sursele. Lista cu solicitări cuprinde în special alocări pentru localităţile aflate în circumscripţiile electorale în care au fost alesi deputaţii şi senatorii partidelor aflate la putere.  Pedeliştii suţin că nu este vorba de sume foarte mari, ci de hotărâri de guvern cu sume mici, cum ar fi bani pentru biserici. Aşa cum era de aşteptat interesul este mai mare pentru circumscripţiile parlamentarilor, pentru alegerile generale, decât pentru primarii angajaţi în alegeri locale. Zvonul că Guvernul urmează să aloce nişte sume de bani pentru primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care aparţin partidelor din arcul guvernamental a fost confirmat  în urmă cu două săptămâni, când pe ordinea de zi a sedinţei de guvern s-a aflat un proiect de hotărâre care prevedea alocarea către mai multe primării a câtorva zeci de milioane de lei, bani luaţi din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului-ministru. Documentul nu a fost însa aprobat în Guvern, premierul cerând amânarea actului normativ.

Victor Ponta: „Vom depune plângere penală împotriva lor pentru abuz în serviciu”

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, la momentul respectiv că urmăreşte informaţiile potrivit cărora „vor fi luaţi bani de la pensii, salarii şi investiţii şi, prin Fondul de rezervă al premierului vor fi distribuiţi pentru alegerile locale”, adăugând că, dacă se va adopta o astfel de Hotărâre de Guvern, va face plângere penală. „Vom urmări în zilele următoare – pentru că există această promisiune către primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ai PDL că în zilele următoare vor fi luaţi bani de la pensii, salarii şi investiţii şi, prin Fondul de rezervă al primului-ministru vor fi distribuiţi, în două tranşe, pentru alegerile locale şi doar pentru primarii şi preşedinţii de consilii judeţene”, declara Victor Ponta. Dacă premierul va aproba o astfel de hotărâre, opoziţia va face plângere penală, a asigurat liderul PSD. „Dacă premierul Ungureanu şi alţi miniştri vor semna această HG, vom depune plângere penală împotriva lor pentru abuz în serviciu şi vom face toate acţiunile la care suntem îndrituiţi pentru a arăta că în această perioadă dificilă, în pofida angajamentelor pe care Guvernul le are şi cu FMI şi cu CE, practic foloseşte banii de la pensii, de la salarii, de la investiţii pentru aleşii săi locali”, a mai declarat Ponta.

Mihai Răzvan Ungureanu le-a cam încurcat calculele

Poate pentru Mihai Răzvan Ungureanu nu sunt importante, dar pentru PDL, dar mai ales pentru UNPR acestea sunt vitale. De exemplu, în judeţul Dolj, UNPR a racolat câţiva primarii promiţându-le că vor primiii nişte sume de bani înainte de campania electorală pentru a demara investiţii. Pentru că banii nu au venit până în acest moment, unii dintre aleşii locali s-au răzgândit, şi au transmis deja uneperiştilor că nu vor candida din partea lor la alegerile locale. La sfârşitul săptămânii trecute, aceşti primari au mai avut o întâlnire cu liderii UNPR Dolj dar şi cu un reprezentant al acestui partid de la centru, şi li s-au promis că sumele de bani vor veni. Numai că premierul Mihai Răzvan Ungureanu le-a cam încurcat calculele. Chiar dacă Guvernul României va aproba la un moment dat o astfel de hotărâre, sumele vor fi mult mai mici decât cele vehiculate de către PDL şi UNPR.

Ion Prioteasa

„De-a lungul timpului aceşti bani s-au dus către zona portocalie”

Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa este de părere că şi dacă sumele de bani vor veni, timpul ca ele să fie cheltuite este foarte scurt, iar primarii vor fi tentaţi să fenteze legea, iar asta îi va afecta pe ei, şi nu pe cei care le dau banii. „Noi aici, la Dolj am tras de mai multe ori semnale de alarmă cu privire la alocarea sumelor din Fondul de rezervă al guvernului, care credem noi că ar trebui desfinţat. De-a lungul timpului aceşti bani s-au dus către zona portocalie. Ori nu este normal să iei bani de la ministere importante pentru a-i împărţi pe criterii politice. Cu aceşti bani se puteau creşte pensii, salarii, alocaţiile pentru copii şi puteau fi acordate anumite facilităţi persoanelor vârstnice. Dacă totuşi Guvernul Ungureanu va aloca sume de bani pe criterii politice trebuie spus că timpul este scurt, şi pentru că procedurile sunt stufoase ei nu pot fi folosiţi de primari în acest mandat, şi vor fi tentaţi să ocolească legea. Oricum, într-o asemenea situaţie, USL va lua o poziţie fermă, şi va găsi o modalitate ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a declarat Ion Prioteasa.