Cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă, noi-nouţe, achiziţionate printr-un proiect cu finanţare europeană, au ajuns, ieri, la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele regiunii Oltenia, respectiv Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea. Cheile maşinilor le-a înmânat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, în cadrul unei ceremonii desfăşurate pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova, fiind anunţată, pentru viitor, tot cu fonduri europene, achiziţia unor şenilate care să completeze echipamentele pentru intervenţii în condiţii de iarnă din fiecare judeţ al regiunii.
Cinci autospeciale moderne de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă, achiziţionate printr-un proiect cu finanţare europeană depus de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Sud-Vest Oltenia, formată din cele cinci judeţe ale regiunii şi având ca lider Consiliul Judeţean Dolj, au ajuns, ieri, la beneficiari. Mai exact la fiecare Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Olteniei, respectiv Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea.
La evenimentul organizat pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova au luat parte, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, preşedinţii Consiliilor Judeţene Olt, Gorj şi Mehedinţi – Paul Stănescu, Ion Călinoiu, respectiv Ioan Adrian Duicu –, prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, primarii municipiilor Craiova, Târgu Jiu, Slatina şi Râmnicu Vâlcea – Lia Olguţa Vasilescu, Florin Cârciumaru, Minel Prina şi Emilian Frâncu – , viceprimarul municipiului Drobeta-Turnu Severin Marius Screciu, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, precum şi reprezentanţi din conducerea Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Cele cinci autospeciale prezentate pe esplanadă reprezintă a doua serie de echipamente care vine să îmbunătăţească dotarea unităţilor de intervenţie din judeţele Olteniei, iar preşedintele Ion Prioteasa a declarat că se pregăteşte şi etapa a treia, printr-un alt proiect, tot cu fonduri europene, vizând achiziţia unor şenilate.
Proiectul, demarat în 2009
„Trăim o zi absolut specială în viaţa noastră, cu atât mai mult cu cât avem plăcerea de a se afla alături de noi preşedinţi de consilii judeţene din Oltenia, primari de mari municipii, inspectorii-şefi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, doamna Marilena Bogheanu, şi prefectul judeţului Dolj, domnul Marius Deca. Ne bucurăm să putem anunţa că intră în etapa finală un proiect deosebit de important, pentru care noi, cei prezenţi aici, ne-am dat mâna în anul 2009, semnând un contract prin care puteam atrage fonduri europene în vederea dotării unităţilor speciale de intervenţie în situaţii de urgenţă. Am pornit la drum accesând finanţare europeană pentru un proiect în valoare de 12 milioane de euro, prin intermediul căruia am cumpărat 44 de echipamente specifice, împărţite în mod colegial între toate cele cinci judeţe din Oltenia, între care şi un centru mobil de comandă, care rămâne aici, la Craiova”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Au mai rămas însă fonduri suficiente pentru un nou proiect, aşa că autorităţile au depus un nou proiect prin care s-au obţinut alte fonduri, rezultatul fiind cel prezentat: cele cinci autospeciale noi.
În ultima etapă, echipamente de iarnă
„Mai existau fonduri disponibile, după prima etapă, astfel că a fost elaborat un nou proiect, cu o valoare totală de peste 5 milioane de euro, ce viza achiziţionarea a cinci vehicule pentru intervenţie şi salvare de la înălţime şi a altor cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă, care, iarăşi, vor fi distribuite în mod egal între judeţele din regiune. În acest moment, vă putem prezenta o serie dintre dotările obţinute prin intermediul celui de-al doilea proiect, despre care noi credem că sunt printre cele mai bune echipamente de acest gen din România. Ne face, totodată, plăcere să anunţăm că, în completarea etapelor anterioare, urmează să depunem un nou proiect cu finanţare europeană, a cărui valoare totală este de 1,4 milioane de euro. Ne vom orienta către dotări speciale pentru intervenţia în condiţii de iarnă, astfel că fiecare Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă va primi câte un autovehicul şenilat, astfel încât se va putea ajunge şi în cel mai izolat sătuc. În plus, trei dintre judeţe, printre care se numără şi Doljul, vor achiziţiona câte o autofreză pentru zăpadă, pe când celelalte două vor mai cumpăra câte o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale”, a mai spus Ion Prioteasa.
Pe de altă parte, odată ajunse aceste echipamente noi la centrele pentru situaţii de urgenţă, unele dintre maşinile deja aflate în dotare vor putea fi distribuite către alte localităţi din fiecare judeţ, astfel că pe întreg cuprinsul regiunii vor fi asigurate mai bine condiţiile necesare pentru intervenţii. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a mulţumit celor care s-au implicat în elaborarea acestor proiecte, i-a felicitat pe noii proprietari ai echipamentelor şi le-a urat să le folosească rar.
Cele două proiecte cu fonduri europene pentru care ADI Sud-Vest Oltenia a obţinut finanţare au vizat, în total, achiziţionarea a 54 de echipamente specifice pentru dotarea bazelor operaţionale de intervenţii în situaţii de urgenţă: 21 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 5 autospeciale pentru descarcerări grele, 2 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologie), 20 de autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă – FRAP, 5 autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime şi un centru mobil de comandă şi control.