Condamnări definitive în dosarul „fabricii de bani” de pe „Râului”

0
325

Cinci dintre romii din Craiova – membri ai grupării de pe strada Râului, care se ocupa cu contrafacerea şi plasarea de bancnote false în judeţul Dolj – au fost condamnaţi definitiv la închisoare în acest dosar. Sentinţa a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la sfârşitul săptămânii trecute. Ceilalţi trei inculpaţi mai au drept de recurs, după ce, luna aceasta, Curtea de Apel Craiova le-a respins apelurile. Cu excepţia unuia singur, toţi ceilalţi membri ai grupului au primit câte cinci ani sau cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Reamintim că marţi, 1 februarie 2011, poliţişti din cadrul BCCO Craiova, în colaborare cu poliţişti de la SCCO Mehedinţi, sprijiniţi de „mascaţii” din cadrul IPJ Dolj, totul sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la mai multe locuinţe ale romilor de pe strada Râului din Craiova, dar şi în alte locaţii, fiind ridicaţi Victor Sîrbu (36 de ani), Zaharia Radu zis Tohari (40 de ani), Tomică Mihai zis Tomil (23 de ani), Florin Radu, în timp ce din municipiul Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, a fost “săltat” un alt membru al grupului, Ovidiu Vasile Petcu (27 de ani), toţi cinci fiind arestaţi preventiv de pe 2 februarie a.c. Mihai Dan Podaru (25 de ani) şi Marian Mihai (32 de ani) nu au fost găsiţi de poliţişti, pe numele lor fiind emise ulterior mandate de arestare în lipsă, în timp ce Ionuţ Logoviceanu a fost cercetat în stare de libertate.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au găsit o unitate de calculator în care erau salvate matriţele bancnotelor ce se falsificau, un scanner şi o imprimantă performante utilizate la contrafacerea bancnotelor autohtone şi 14 bancnote contrafăcute din cupiurile de 100 de lei, 500 de lei, 200 de euro şi 500 de euro. Procurorii craioveni din cadrul DIICOT au stabilit că afacerea a fost pusă la cale şi era condusă de Sîrbu, “fabrica de bani” funcţionând în casa lui Marian Mihai. La sfârşitul lunii aprilie 2011, procurorii DIICOT au trimis în judecată, în total, opt inculpaţi, din care trei în lipsă, iar pe 21 iunie 2011, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe Florin Radu, Mihai Tomică şi Petcu Vasile Ovidiu. Primul a primit 5 ani de închisoare, iar Tomică şi Petcu – câte 5 ani şi 6 luni de închisoare.

Judecătorii Tribunalului Dolj au dispus disjungerea cauzei şi judecarea separat a celorlalţi cinci inculpaţi, procesul finalizându-se pe 8 decembrie 2011, când s-a pronunţat sentinţa. Instanţa i-a găsit vinovaţi pe toţi cei trimişi în judecată pentru falsificare de monedă şi i-a condamnat la pedepse cu închisoarea, însă aceştia au fost achitaţi pentru comiterea infracţiunii de furt. Astfel, Victor Sîrbu, coordonatorul reţelei, a primit 5 ani şi 6 luni de închisoare, iar judecătorii i-au menţinut starea de arest. Zaharia Radu a primit tot 5 ani şi 6 luni închisoare şi rămâne în continuare după gratii, iar Mihai Dan Podaru a fost condamnat la pedeapsa de 5 de ani închisoare, şi faţă de el fiind menţinută starea de arest. Marian Mihai a primit 5 ani şi 6 luni de închisoare, iar Ionuţ Adi Logoviceanu – 5 ani de detenţie.

Cu toţii au făcut apel, cel dintâi fiind soluţionat dosarul cu Sîrbu şi ceilalţi patru inculpaţi, pe 28 septembrie 2012. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au decis ca patru din inculpaţi, Sîrbu, Radu, Mihai şi Podaru să primească fiecare câte cinci ani de închisoare, în timp ce Logoviceanu a obţinut 3 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de 5 ani. Şi procurorii, şi inculpaţii au făcut recurs. Pe 21 februarie 2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile ca fiind nefondate, a constatat că cei patru inculpaţi care au pedepse cu executare sunt încarceraţi, astfel că s-a scăzut din pedeapsă durata arestării preventive de pe 1 februarie 2011 până pe 21 februarie 2013.

În ceea ce-i priveşte pe Florin Radu, Mihai Tomică şi Petcu Vasile Ovidiu, apelurile lor au fost respinse ca nefondate de Curtea de Apel Craiova pe 9 februarie, iar inculpaţii au făcut deja recurs.