Două premiere de impact la Opera Română Craiova: spectacolul pentru copii „Hänsel și Gretel” și opereta „Silvia”

0
457

În pregătire se mai află „Carmina Burana”, cu Orchestra și Corul Radio, ca și un turneu în Germania și Elveția

Opera Română Craiova a pregătit o întâlnire magică tuturor iubitorilor teatrului liric, indiferent de vârstă. Este vorba despre premiera operei „Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdinck, pe un libret de Adelheid Wette, după Frații Grimm, una dintre cele mai iubite creații muzicale pentru copii. Spectacolul – în regia lui Traian Săvinescu, de la Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca, și sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Iosub – va avea loc joi, 6 februarie, ora 19.00, și va fi reluat, cu o altă distribuție, pe 8 februarie.

În pregătire se află și Silvia”, una dintre cele mai faimoase operete compuse de Emmerich Kálmán, care va avea premiera pe data de 15 mai, în regia lui Andras Kurthy, colaborator permanent al Operei de Stat din Budapesta. De asemenea, în iunie, în cadrul Zilelor Craiovei, Opera Română Craiova va organiza un extraordinar spectacol de sunet și lumini în Piața „Mihai Viteazul”: cantata profană „Carmina Burana”, de Carl Orff, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și Corului Academic Radio.

O invitație pentru toți cei care vor să se reîntoarcă la poveștile copilăriei

Începând cu premiera de la Weimar, din 1893 – dirijată de Richard Strauss –, opera „Hänsel și Gretel” a cunoscut un succes deosebit în întreaga lume, fiind apreciată pe toate marile scene lirice, atât de cei mici, cât și de cei mari. Noua producție a Operei Române Craiova este o invitație de a pătrunde într-un spațiu feeric, invitație ce se adresează copiilor, părinților, bunicilor, tuturor celor care vor să se reîntoarcă la poveștile copilăriei.

Spectacolul aduce în fața publicului îndrăgitele personaje ale Fraților Grimm, cu ajutorul unei extraordinare echipe de creație: dirijor – Alexandru Iosub, regia artistică – Traian Săvinescu, asistent regie – Arabela Tănase, costume și decoruri – Răsvan Drăgănescu, coregrafia – Eva Ștefănescu.

Minunatele personaje de poveste vor prinde viață datorită soliștilor Florentina Soare / Mădălina Zamfir (Hänsel), Diana Țugui / Andreea Leonte Vasile (Gretel), Edith Mag / Aura Dudu (Gertrude), Ioan Cherata / Mircea Tudora (Peter), Noemi Modra / Carmen Drăniceanu (Pajul zânei), Eva Ștefănescu (Crăiasa Pădurii), Laurențiu Nicu, Noemi Modra / Bogdan Olaru, Carmen Drănicenu (Moș Ene și soția), Laurențiu Nicu / Bogdan Olaru (Vrăjitoarea), Edith Mag / Andreea Gheorghe (Scriitoarea), Pavel Uncu / Costin Nanu (Băiatul) și Andreea Gheorghe / Anca Țecu (Fetița) – cu prima distribuție fiind prezentat spectacolul din 6 februarie, iar cu a doua, cel din 8 februarie. Li se vor alătura Orchestra și Ansamblul de balet ale Operei Române Craiova.

Opereta „Silvia” – savuros cocktail de romantism, vals, ceardaş şi umor fin

La jumătatea lunii mai, instituția va ieși la rampă cu un alt spectacol cu impact la public: opereta Silvia”, scrisă de Emmerich Kalman în 1915, cu premiera pe scena Teatrului „Johann Strauss” din Viena, de-atunci făcând săli pline în Europa și America. Povestea de dragoste dintre tânăra cântăreaţă Silvia Varescu şi Prinţul Edwin va fi transpusă în scenă de Andras Kurthy – regizor și director de programe la Opera de Stat din Budapesta, dar și colaborator permanent al Operei Maghiare din Cluj-Napoca și Rudas Theatrical Organization (California, SUA).

„Carmina Burana” va răsuna în centrul orașului, de Zilele Craiovei

În luna iunie, Opera Română Craiova va organiza un extraordinar spectacol de sunet și lumini în cadrul Zilelor orașului. Este vorba despre cantata scenică „Carmina Burana”, cea mai populară lucrare a lui Carl Orff, compusă între anii 1935-1936 și bazată pe 24 de poeme dintr-o colecție de cântece medievale, majoritatea în limba latină, dar și în germană și franceza veche. Spectacolul va fi prezentat în aer liber, în centrul Craiovei – Piața „Mihai Viteazul”, invitați speciali fiind muzicienii Orchestrei Naționale Radio și Corului Academic Radio.

***

Pe lângă cele trei premiere, Opera Română Craiova pregătește și un turneu de spectacole, în perioada 5-25 martie. După cum a precizat managerul Antoniu Zamfir, mai multe reprezentații cu operele „Aida” de Giuseppe Verdi, „Boema” de Giacomo Puccini și „Carmen” de Georges Bizet, ca și opereta „Voievodul Țiganilor”, de Johann Strauss-fiul, vor fi prezentate în orașe din Germania (Munchen, Wolfsburg ș.a.) și Elveția.

Traian Savinescu

Regizorul Traian Săvinescu s-a născut la 16 ianuarie 1950, la Arad. Mai întâi a urmat cursurile Facultății de Chimie (1969-1973) și Facultății de Litere (1992-1995) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ca și pe cele ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” – secția regie teatru muzical (1991-1996). Din 2001 până în prezent este regizor artistic la Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca. Este membru al UNITER și UNIMA. A mai pus în scenă opera pentru copii „Hänsel și Gretel” la Teatrul Municipal din Baia Mare.