Poliţia Română şi OSCE, împreună pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

0
899
Poliţia Română, alături de organizaţii din toată ţara  şi agenţii de aplicare a legii din Bulgaria şi Ungaria, este parte a campaniei regionale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), de sensibilizare împotriva violenţei bazate pe gen. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj face parte din acest program.
Începând cu 25 noiembrie 2019, dată la care se celebrează Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, Unitatea pentru Probleme Strategice ale Poliţiei, din cadrul Departamentului Ameninţări Transnaţionale al OSCE, derulează o campanie regională de sensibilizare împotriva violenţei bazată pe gen, în Bulgaria, Ungaria şi România, ce se va derula pe parcursul a 16 zile de activism în acest domeniu. Campania constituie ultima fază a proiectului „Strategii şi Practici Eficiente de Justiţie Penală pentru Combaterea Violenţei de Gen în Europa de Est”, implementat în ultimii doi ani în cele trei ţări. „Este important să ne dăm seama că niciun lanţ nu este mai puternic decât veriga sa cea mai slabă. Lupta împotriva violenţei bazate pe gen trebuie să depăşească sistemul de justiţie şi să angajeze şi societatea civilă”, a precizat Jan Mill, manager de proiect. În cadrul campaniei, poliţiştii vor fi echipaţi cu ghiduri de buzunar, care le vor fi de folos în recunoaşterea cauzelor, semnelor, semnalelor şi efectelor bazate pe gen, ajutându-i să adopte o atitudine mai sensibilă faţă de victimele acestui fenomen. „Violenţa în familie, fie ea emoţională, fizică sau de orice natură, provoacă traume victimelor şi celorlalţi membri ai familiei”, a declarat  Angela Chirvăsuţă, ofiţer specializat în prevenirea violenţei domestice, din cadrul Poliţiei Române. Campania va promova liniile de asistenţă gratuită, disponibile în cele trei state.  Agnes Nemeth , şefa Departamentului de Prevenire a Criminalităţii, din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie din Ungaria, a menţionat: „Poliţia încurajează cetăţenii să ia măsuri, pentru a pune capăt violenţei. Trebuie să colaborăm cu cetăţenii, pentru a ajuta victimele. Misiunea noastră ar fi limitată, fără o cooperare strânsă cu societatea”.
În Dolj, campania a început la Segarcea
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj face parte din acest proiect şi deja a început desfăşurarea activităţilor din proiect. „La nivelul IPJ Dolj, campania a demarat cu o activitate preventivă, desfăşurată de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Dolj, la Casa de Cultură din oraşul Segarcea. La prezentarea susţinută de poliţiştii doljeni, au participat 50 de femei, cărora le-au fost aduse la cunoştinţă informaţii utile, pentru prevenirea victimizării acestora. De asemenea, activitatea a fost sprijinită de reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane şi ai Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj, un ajutor binevenit”, a precizat ins. principal  Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.