Craioveanul acuzat de trafic de influenţă la „Buletine”, condamnat definitiv

0
50

buletineCraioveanul Ioan Kovacs, acuzat de trafic de influenţă, după ce, în luna februarie a anului trecut, a fost prins în flagrant primind bani pentru eliberarea în regim de urgenţă a unor cărţi de identitate şi documente de stare civilă, fără să fie funcţionar în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Craiova, a fost condamnat definitiv. Judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat, în luna mai, la o pedeapsă totală de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, iar joi 24 noiembrie a.c., Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul, menţinând sentinţa pronunţată pe fond.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au demarat, la jumătatea lunii ianuarie 2015, cercetarea lui Ioan Kovacs, de 40 de ani, din Craiova, suspectat că, în schimbul unor sume de bani, intervenea pe lângă funcţionari ai SPCLEP Craiova, pentru a facilita întocmirea sau preschimbarea unor cărţi de identitate şi a altor documente de stare civilă în regim de urgenţă. Bărbatul, care-şi făcea „veacul” prin curtea instituţiei, deşi nu avea nici o calitate oficială, nefiind angajat, racola persoane din rândul celor care se prezentau la SPCLEP Craiova în vederea obţinerii unor documente de stare civilă, de la care pretindea sume cuprinse între 50 şi 200 euro, pentru rezolvarea în regim de urgenţă a cererilor lor. Cei care plăteau beneficiau de un regim preferenţial în obţinerea documentelor solicitate, mai exact le primeau în aceeaşi zi sau cel mai târziu în ziua următoare.

curtea de apelPe 4 februarie 2015, Ioan Kovacs a fost prins în flagrant cu 250 de euro, bani pe care îi primise pentru a facilita obţinerea unei cărţi de identitate provizorii. La percheziţia făcută asupra sa, oamenii legii au descoperit: 50 de dolari, 270 lei, o carte de identitate pe numele unei femei, 250 de euro şi 7 timbre fiscale în valoare de 2 lei fiecare. În buzunarul pantalonilor au fost găsite cele 5 bancnote din cupiura de 50 euro marcate criminalistic şi încă 15 lei. Bărbatul a stat în arest de pe 4 februarie până pe 6 aprilie 2015, când Curtea de Apel Craiova i-a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu. După o lună de arest la domiciliu, pe 8 mai, tot Curtea de Apel Craiova l-a plasat sub control judiciar.

Pe 13 august 2015, Ioan Kovacs a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, iar pe 19 mai a.c., judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Ioan Kovacs a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, fiind condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare. Judecătorii au dispus însă suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi l-au obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la Biblioteca Judeţeană Dolj sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Dolj.

Inculpatul a declarat apel, iar joi, 24 noiembrie a.c., Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul ca nefondat, fiind menţinută sentinţa pronunţată pe fond. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.