Comercializarea laptelui, aproape haotică

0
463

controlUltimul control al comisarilor de la Protecţia Consumatori în ceea ce priveşte comerţul cu lapte de consum şi produsele lactate a scos în evidenţă numeroase abateri de la legislaţia în vigoare. Peste 12% din eşantionul verificat au fost găsite în neregulă. Durata de valabilitate expirată şi, totuşi, produse din lapte scoase la vânzare; depozitare necorespunzătoare; folosirea de denumiri eronate ce lasă să se înţeleagă că noi cumpărăm lapte când în realitate natura conţinutului doar analizele de laborator o mai poate stabili, au fost doar câteva dintre deficienţele grave descoperite în urma verificărilor.

  În perioada 10-21 octombrie, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, parţial sau integral deshidratat, a laptelui pentru cafea. Au fost controlaţi 97 de operatori economici.

Nu mai respectă nimeni nimic

radu predaA fost verificată o cantitate de 7.742,95 kg lapte de consum şi produse lactate, din care circa 946,15 kg  produse nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. “În cursul acţiunii de control s-au constatat o serie de abateri: produse cu data durabilităţii minimale ştearsă/data limită de consum depăşită; ambalaje deteriorate; lipsa totală sau parţială a elementelor de caracterizare-identificare; elemente de identificare şi caracterizare greu lizibile; abateri privind modul de înscriere a denumirii produsului; utilizarea de denumiri eronate, incomplete sau alese astfel încât să inducă în eroare consumatorul asupra naturii reale a produsului; lipsa sau inscripţionarea neconformă a conţinutului de grăsime sau, după caz, conţinutul de grăsime raportat la substanţa uscată; lipsa sau înscrierea incorectă a cantităţii nete; elemente de identificare netraduse în limba română”, ne-a precizat comisar-şef Radu Preda, din cadrul Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia.

La toate acestea se mai adaugă lipsa raioanelor separate pentru comercializarea produselor lactate şi pentru înlocuitorii acestora, acestea fiind expuse pe acelaşi raft, fără informarea consumatorilor asupra naturii lor; informarea necorespunzătoare la raft, prin stabilirea de către comercianţi,  pentru înlocuitorii de lapte şi produse lactate, a unor denumiri de produse lactate, creându-se în acest fel ideea că sortimentele respective sunt produse lactate; neafişarea  preţului pe unitatea de măsură (lei/kg) şi a preţului de vânzare în cazul produselor preambalate; nerespectarea condiţiilor pentru depozitare şi comercializare; comercializarea produselor la alte temperaturi decât cele impuse de producători; promoţii publicitare fără informaţii privind preţul de referinţă al produsului.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 398,9 kg lapte de consum şi produse lactate în valoare de 6533,4  lei până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 61 sancţiuni contravenţionale, constând în 22 avertismente şi 39 amenzi contravenţionale însumând 97.500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Consumatorii, sfătuiţi să fie foarte atenţi

control-1Conducerea Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia face, în această situaţie, câteva recomandări consumatorilor. „Fiţi atenţi la modul de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman. Acordaţi atenţie deosebită condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu. Verificaţi dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător. Refuzaţi să achiziţionaţi produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător. Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea în data durabilităţii minimale. Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. Când doriţi să cumpăraţi lapte şi produse din lapte, solicitaţi informaţii suplimentare vânzătorilor cu privire la natura produselor pe care doriţi să le cumpăraţi, întrucât există cazuri în care comercianţii expun la vânzare, în acelaşi spaţiu înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate; în condiţiile în care modul de prezentare (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) şi chiar de etichetare sunt asemănătoare, diferenţierea este îngreunată, motiv pentru care este absolut necesar să solicitaţi informaţii suplimentare din partea personalului cu atribuţii de vânzare din cadrul magazinelor”, a mai precizat comisar-şef Radu Preda, din cadrul Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Totodată, consumatorii sunt sfătuiţi să refuze produsele care prezintă data durabilităţii minimale/data limita de consum modificată sau depăşită. La cumpărarea produselor alimentare şi, implicit, a laptelui şi produselor din lapte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs. Nu cumpăraţi lapte şi produse din lapte din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea. Ca noutate, conform Regulamentul (UE) 1169/2011, începând cu data de 13 decembrie 2016, declaraţia nutriţională pentru produsele alimentare preambalate devine obligatorie şi trebuie să cuprindă: valoarea energetică şi cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine şi sare.