Peste 10.000 de cadre medicale au declanşat greva de avertisment

0
339


Angajaţii din sistemul sanitar au declanşat, ieri-dimineaţă, o grevă de avertisment în mai multe spitale din ţară. Timp de două ore, aceştia au prezentat care sunt revendicările şi au cerut demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Salariaţii din Sănătate solicită creşterea salariilor, un nou statut pentru spitale şi deblocarea posturilor.

În total, peste 10.000 de cadre medicale, membre ale Federaţiei Sanitas, au declarat grevă de avertisment pentru două ore, între 8.00 şi 10.00. Pe durata grevei au fost asigurate o treime din serviciile medicale în toate spitalele, iar în majoritatea unităţilor sanitare din ţară au fost asigurate în acest interval de timp doar urgenţele. Mulţi dintre aceştia s-au plâns de salariile mici şi au reclamat faptul că nu mai pot trăi cu banii pe care îi primesc în prezent. În plus, aceştia au acuzat că sunt puşi să facă muncă suplimentară, pentru care nu sunt plătiţi suplimentar.

În continuare, salariaţii din sistemul de Sănătate solicită alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Sindicaliştii din sistemul sanitar au anunţat că ar putea declanşa greva generală la sfârşitul acestei săptămâni dacă negocierile nu vor duce la rezolvarea problemelor pe care aceştia le-au expus în mai multe rânduri.