Astăzi, la Bucureşti / A III-a ediţie a Forumului oamenilor de afaceri „China – Europa Centrală şi de Est”

0
405

Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, efectuează de ieri, timp de patru zile, o vizită oficială în România. Au fost programate mai multe convorbiri bilaterale cu omologul său român, Victor Ponta, o întâlnire cu preşedintele României, Traian Băsescu, un discurs în faţa Parlamentului, iar astăzi va participa la forumul oamenilor de afaceri „China – Europa Centrală şi de Est” şi la reuniunea şefilor de stat şi de guvern Europa Centrală şi de Est – China. Vizita are drept obiectiv consolidarea relaţiilor politice bilaterale, atât în plan politic, economic, cât şi în alte domenii, în cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi R. P. Chineză şi în contextul pregătirilor pentru aniversarea, în 2014, a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi a 10 ani de la semnarea Parteneriatului.

Astăzi, România organizează a doua reuniune la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China, la care vor participa 16 şefi de guvern. Aceasta este a doua reuniune a şefilor de guverne din ţările Europei Centrale şi de Est şi China, după cea organizată anul trecut la Varşovia. Cu acest prilej, va fi organizată şi a III-a ediţie a Forumului economic şi comercial „China – Europa Centrală şi de Est”, la care participă 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, în primele zece luni ale anului 2013. Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari. Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari, în 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.

Intenţie de cooperare între Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian Corporation

România şi China au semnat, ieri, acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric. Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation. Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare. Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group. A fost semnat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.

Această vizită „va reprezenta o nouă bornă”

Vizita premierului chinez Li Keqiang la Bucureşti va aduce un suflu nou legăturilor de prietenie şi cooperare cu România şi, la nivel mai extins, cu ţările central şi est-europene (CEE), a declarat ambasadorul Chinei în România, Huo Yuzhen, într-un interviu acordat pentru agenţia Xinhua. Aceasta este prima vizită oficială la acest nivel a unui premier chinez în România din ultimii 19 ani, iar în acest cadru vor fi desfăşurate o serie de activităţi bilaterale şi multilaterale cu omologii din 16 ţări central şi est-europene, printre care şi o discuţie la o masă rotundă şi participarea la un forum comercial, conform lui Huo Yuzhen. Această vizită „va reprezenta o nouă bornă” pe traseul dezvoltării relaţiilor dintre China şi România, dar şi al cooperării dintre China şi CEE, a mai precizat ea. În ceea ce priveşte schimburile economice bilaterale, ambasadoarea a precizat că România nu este doar una dintre destinaţiile majore ale investiţiilor chineze în spaţiul central şi est-european, dar şi un important partener economic pentru Beijing în această regiune. Huo Yuzhen a mai remarcat că statele central şi est-europene dispun de o locaţie avantajoasă, de o bună bază industrială, de avantaje în calitatea forţei de muncă şi în ceea ce priveşte costurile muncii, şi de un impuls favorabil în direcţia dezvoltării economice generale, având potenţialul de a deveni nişte porţi prin care afacerile chineze să pătrundă pe piaţa europeană. Cu acest prilej, ambasadoarea a lansat un apel la adresa statelor central şi est-europene, solicitându-le să-şi dea mâinile cu China pentru a profita de importantele oportunităţi de cooperare, pentru a-şi susţine reciproc dezvoltarea şi pentru a putea face faţă mai uşor viitoarelor provocări.

„Forumul este o şansă pentru România”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti este o şansă pentru România şi, dacă proiectele prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige. „China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare. Lucrurile trebuie privite cu prudenţă, dar mai ales cu profesionalism. Dacă vom înşira iar lista de proiecte şi memorandumuri vor rămâne literă moartă. Aici trebuie profesionalism, trebuie prezentate măcar studii de pre-fezabilitate care să îi facă pe investitori atenţi la propunerile României. În China noi avem un partener care are încredere în noi. Ne trebuie atenţie, respectarea normelor europene şi un parteneriat cât mai profesionalizat. România este o ţară avantajată, pentru că premierul chinez are o zi în care discută cu autorităţile române cum se va putea coopera. Summit-ul trebuie privit cu profesionalism, este o şansă pentru România şi, dacă proiectele prezentate vor fi realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige”.

„China este pentru România un partener privilegiat şi doresc ca relaţia dintre cele două state să rămână la fel de strânsă şi pe viitor. Avem o relaţie de 65 de ani, excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural şi educaţional. Au avut loc schimbări politice, dar relaţia dintre România şi China a rămas la fel de apropiată şi aşa ne dorim şi pe viitor. Îmi doresc, aşa cum am spus şi la Beijing, ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune. Dincolo de relaţiile politice, care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relaţiile economice. China este un partener economic şi comercial important, dar potenţialul este mult mai mare şi trebuie să dezvoltăm aceste relaţii”, a spus premierul Victor Ponta, arătând că exporturile României către China au crescut de la începutul anului cu 30%.

Ambasadorul Chinei în România, Huo Yuzhen: „De mai mulţi ani China este cea de-a doua sursă de importuri, ca mărime, pentru România, în afara Uniunii Europene, schimburile bilaterale ridicându-se la un volum de 2,9 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului în curs. Există însă premisele unei şi mai mari dezvoltări a schimburilor economice dintre cele două ţări, iar România are potenţialul de a deveni un partener economic şi mai important pentru China”.