25 octombrie, simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc

0
492

În cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României, militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est au organizat o serie de manifestări în garnizoana Craiova, în perioada 23-25 octombrie 2017. Timp de două zile, 23 şi 24 octombrie, echipe formate din militari din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est au prezentat elevilor din instituţiile civile de învăţământ ce înseamnă cariera militară. La Cercul Militar au avut loc un spectacol omagial şi o expoziţie de fotografie. Ieri-dimineaţă, la cimitirul Sineasca, la Monumentul Eroilor, s-a desfăşurat Ceremonia militar-religioasă la care au participat cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai Mitropoliei Olteniei, oficialităţi ale administraţiei publice locale şi centrale. Ziua s-a încheiat cu procesiunea religioasă de Sfântul Dumitru organizată de Mitropolia Olteniei în colaborare cu Garnizoana Craiova şi, desigur, retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, după terminarea procesiunii religioase.

La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei.  Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-ţi misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.

Acţiunile militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de bravul general Dăscălescu, şi trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejeşte în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei, în total peste 50.000 de oameni (morţi şi răniţi).

„Militarii nu au precupeţit niciodată nici un efort”

Invitat de onoare, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul maior în retragere Ionel Popa a transmis un mesaj de încurajare şi de susţinere necondiţionată militarilor români din ţară şi din teatrele de operaţiuni.  “Astăzi (n.r. ieri) sărbătorim Ziua Armatei Române, care de-a lungul istoriei, s-a umplut de glorie apărând frontierele ţării. Cu acest prilej vă rog să-mi permiteţi ca din partea  Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război să aduc salutul nostru, al veteranilor de război, bravilor militari din Garnizoana Craiova şi din judeţul Dolj, pentru faptele de arme înfăptuire de-a lungul istoriei şi îndeosebi în cel de-al doilea Război Mondial. Ostaşii noştri au demonstrat prin fapte că întotdeauna au fost gata, oricând, atunci când au fost chemaţi să-şi apare patria, glia străbună. Militarii nu au precupeţit niciodată nici un efort, dând dovadă de un ataşament faţă de popor şi au mers până la sacrificiu suprem, pentru ca ţara noastră, România să fie astăzi liberă, suverană şi independentă”, a subliniat gen. Mr. (rtg.) Ionel Popa.

„Această zi a rămas întipărită în sufletul românilor”

Comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, comandantul Garnizoanei Craiova, col. Dan Cristian a încheiat suita de alocuţiuni trecând în revistă momentele importante ale Armatei Române şi menţionând faptul că ziua de 25 octombrie este o zi reper în calendarul istoric.  “25 octombrie este ziua care se constituie într-unul din reperele istorice importante ale neamului nostru reprezentând un moment de împlinire naţională, când Armata Română şi-a îndeplinit menirea firească de a elibera prin luptă întreg teritoriul românesc de sub ocupaţia fascistă. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului, această zi a rămas întipărită în sufletul românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata Română şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Purtăm în inimile noastre un profund respect pentru cei care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă sub faldurile drapelului şi pentru îndeplinirea idealurilor naţionale : unitate, independenţă, suveranitate şi integritate teritorială. Jertfa, abnegaţia pentru dăruirea acestora, pentru apărarea naţiunii şi statului român, rămân permanent în  memoria noastră drept garanţie a perpetuării valorilor istoriei”, a conchis col. Dan Cristian.

***

 Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa: „Sărbătorim astăzi o instituţie fundamentală a statului, care a ajuns să se identifice, de-a lungul vremii, cu marile aspiraţii ale naţiunii noastre, făcând posibilă împlinirea dezideratelor de libertate, unitate şi suveranitate şi aşezând fundamentul pe care se ridică România prezentului. Am marcat, în 2017, 140 de ani de la eroicele confruntări prin care Armata ne-a câştigat independenţa, cu jertfele celor căzuţi la Griviţa, la Rahova şi Plevna. Am comemorat, tot în acest an, un secol de la luptele teribile din triunghiul de foc Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz, lupte care au deschis drumul către naşterea României Mari. Astăzi, se cuvine să ne plecăm frunţile în memoria tuturor celor care s-au sacrificat pentru crezul unui întreg popor, dar şi să ne exprimăm respectul pentru militarii zilelor noastre – oameni care se remarcă prin bună pregătire şi responsabilitate, dar şi prin modestie şi discreţie, oameni care şi-au dedicat cariera, precum şi întreaga viaţă împlinirii datoriei faţă de ţară…”.

***

Primarul municipiului Craiova, Mihai Genoiu: „Ziua Armatei României reprezintă un moment important pentru întreaga naţie, impregnat de simbolism şi semnificaţii. E zi de sărbătoare astăzi pentru toţi cei care poartă uniforma armatei României. Ei sunt sărbătoriţii zilei. Iar noi, ceilalţi, celebrăm militarii şi instituţia care ne apără graniţele şi care onorează, cu cinste şi profesionalism, angajamentele ţării noastre în teatrele de operaţiuni. Este o zi de omagiu şi bucurie pe care noi, civilii, trebuie să le-o acordăm în totalitate celor îmbrăcaţi în uniforma militară. Să nu uităm că Armata este instituţia în care toţi cetăţenii au încredere şi pe care o preţuiesc. Pentru militarii din Craiova, Ziua Armatei are o semnificaţie şi mai importantă, datorită rolului major pe care îl ocupă în prezent oraşul nostru pe harta apărării internaţionale, prin înfiinţarea Brigăzii Multinaţionale la Craiova şi prin implicarea militarilor din Craiova în importante misiuni NATO. Iar diversitatea evenimentelor iniţiate în acest an în Craiova, pentru a sărbători Ziua Armatei, demonstrează încă o dată profesionalismul cadrelor militare şi deschiderea acestora către cetăţenii de toate vârstele”.

***

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu: „Este o deosebită onoare pentru mine ca în calitate de prefect al judeţului Dolj să mă adresez domniilor voastre cu prilejul Zilei Armatei Române – o sărbătoare nu doar a celor care poartă nobilele însemne militare, ci a întregii ţări. Prin semnificaţia sa istorică, 25 octombrie este o zi de împlinire naţională, o zi în care Armata Română, prin eroism pe câmpul de luptă şi prin jertfă de sânge, a scris una dintre cele mai importante pagini de afirmare a idealurilor de unitate, suveranitate şi integritate teritorială.  Armata Română se bucură şi astăzi de respect, preţuire şi încredere în rândul cetăţenilor, datorită modului exemplar în care militarii noştri şi-au îndeplinit misiunile, în cadrul operaţiunilor derulate sub egida NATO, UE şi ONU…”.