Încep lucrările Conferinţei Știinţifice Internaţionale „Stat şi Societate în Europa”

0
412

carti stat si societateLa Craiova se deschide astăzi cea de-a IX-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Stat şi Societate în Europa”, eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, în parteneriat cu Universitatea din Craiova (Facultatea de Știinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă), Academia Oamenilor de Știinţă din România (Secţia de Știinţe Arheologice şi Istorice) şi Academia Română – Institutul de Știinţe Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova. Peste 100 de participanţi s-au înscris cu lucrări şi prezentări – profesori şi cercetători din S.U.A., Federaţia Rusă, Canada, Cehia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Armenia, ca şi din România, de la universităţile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Târgovişte, Suceava, Alba Iulia, Craiova ş.a., precum şi de la alte instituţii. Lucrările se vor desfăşura până pe data de 1 noiembrie, în sistem bilingv (engleză-română), atât în incinta bibliotecii, cât şi la Centrul de Restaurare al Facultăţii de Teologie. Deschiderea oficială a conferinţei are loc astăzi, ora 11.00, în Sala „Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.

Conferinţa Internaţională „Stat şi Societate în Europa” este structurată pe şapte secţiuni ştiinţifice, iar oaspeţii şi invitaţii speciali, profesori şi cercetători din ţară şi de peste hotare, îşi vor susţine prelegerile în două secţiuni distincte. Programul manifestării cuprinde şi trei lansări de cărţi, toate publicate la Editura „Cetatea de Scaun”: „Carol I al României. Un monarh devotat” de Sorin Liviu Damean, „Ultimele 67 de zile din domnia Regelui Carol I al României. Telegrame” de Sorin Cristescu – astăzi, ora 17.00, şi „Turcia de la Ataturk la Erdogan” de Ionuţ Cojocaru – mâine, 27 octombrie, ora 10.00.

Potrivit managerului Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică, Conferinţa Știinţifică Internaţională „Stat şi Societate în Europa” reprezintă cea mai importantă manifestare ştiinţifică organizată în Craiova. „Longevitatea sa, precum şi participarea unora dintre cei mai avizaţi specialişti şi cercetători la lucrările din cadrul secţiunilor sunt elemente care recomandă acest eveniment tuturor celor interesaţi de promovarea şi încurajarea cercetării ştiinţifice şi nu numai. Suntem convinşi că şi în acest an dezbaterile, prezentările şi intervenţiile se vor derula la cel mai ridicat nivel ştiinţific.

Dacă pentru ediţia precedentă am făcut o inovaţie, alegând să diversificăm şi îmbogăţim oferta de preocupări şi cercetări în câmpul ştiinţific, pentru ediţia din acest an am organizat secţiuni pentru istorie şi relaţii internaţionale, studii culturale şi europene, respectiv diplomaţie şi ştiinţe sociale. De asemenea, am inclus o secţiune specială, consacrată Artei Iconografice în contemporaneitate, la care vor lua parte specialişti şi cercetători din diverse părţi ale ţării”, a precizat acesta. Dată fiind dinamica şi evoluţiile internaţionale legate de zona extinsă a Mării Negre, pe parcursul zilelor de astăzi şi mâine va fi organizată secţiunea „Securing a Safe Transition to a New World Order in the Wider Black Sea Region”, cu prezentări şi dezbateri în limba engleză.

Parteneriatul de tradiţie cu Universitatea din Craiova este menţinut şi la această ediţie a conferinţei. „Ca în fiecare an, o asemenea manifestare ştiinţifică reuneşte reputaţi specialişti din mediul universitar şi academic din ţară şi străinătate, constituind un bun prilej de dialog, colaborare şi diseminare a rezultatelor cercetării, precum şi un factor de vizibilitate la nivel internaţional. Prin organizarea acestei conferinţe se urmăreşte, totodată, promovarea interdisciplinarităţii la nivelul cercetării ştiinţifice”, apreciază prof. Sorin Liviu Damean, decanul Facultăţii de Știinţe Sociale.