Iohannis, despre declaraţiile lui Ponta privind închiderea frontierelor: „Nu a avut mandat să angajeze România”

0
386

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la Arad, despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind o poziţie comună a României, Bulgariei şi Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România şi s-a ”plimbat până la Sofia”.

Klaus Iohannis a afirmat, la Arad, unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua Armatei, că premierul Victor Ponta ”s-a plimbat până la Sofia”, s-a întâlnit cu alţi premieri, ”chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend”, transmite corespondentul MEDIAFAX. ”Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declaraţii pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti dacă va discuta cu premierul Victor Ponta privind declaraţiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: ”Da, cu siguranţă! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuţie pe această temă”.

Klaus Iohannis va participa, la reuniunea pe tema migraţiei care va avea loc la Bruxelles şi la care vor lua parte zece şefi de stat sau de guvern. Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat la un mini-summit pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate. Scopul reuniunii este să ajungă la “concluzii operaţionale comune care să fie implementate imediat”. Întâlnirea a fost convocată în contextul în care refugiaţi şi migranţi şi-au instalat tabere pe drumuri, în ţări din Balcanii de Vest, în condiţii de toamnă tot mai aspre, după ce Ungaria şi-a închis frontierele, provocând o reacţie în lanţ în alte state copleşite de aflux.