„Porţi deschise” la Parchetul Curţii de Apel Craiova

0
796

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, mutat recent într-un sediu nou, pe strada „Înfrăţirii”, la nr. 5, din municipiu, şi-a deschis, ieri, porţile, pentru a marca Ziua Europeană a Justiţiei. Obişnuiţi să privească totuşi cu sfială către Parchete, cetăţenii nu s-au înghesuit să viziteze instituţia. În schimb, câțiva studenţi din anul al III-lea de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative Craiova au plecat foarte încântaţi, după ce au stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, procuror Ionel Grigorie.

După ce au vizitat majoritatea birourilor din noul sediu al instituţiei, studenţii s-au oprit în biroul procurorului Ionel Grigorie, care le-a explicat, în câteva cuvinte, cam în ce constă munca unui procuror. „Poate fi grea, uneori, însă este şi plină de satisfacţii. Mai ales atunci când ştii că faci dreptate”, a concluzionat magistratul craiovean, după care le-a exemplificat şi cu câteva dosare pe care le-a instrumentat de-a lungul activităţii desfăşurate aici. La capitolul întrebări, studenţii s-au arătat foarte interesaţi dacă procurorul craiovean a primit vreodată ameninţări (răspunsul fiind „nu”), dacă a fost supus vreunor presiuni şi ce doreşte să facă în continuare. În această privinţă, procurorul a anunţat că schimbă oarecum „tabăra”, întrucât de la 1 decembrie a.c. va deveni judecător la Tribunalul Olt. „Nu sunt nemulţumit de ce am făcut până acum. Dimpotrivă. Însă vreau să încerc o experienţă nouă”, a mai spus (încă) procuror Ionel Grigorie.

Noul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Craiova veghează la respectarea legalităţii

Pe lângă sediul nou, care corespunde nevoilor procurorilor atât din punctul de vedere al spaţiului alocat, cât şi al dotărilor, de mai bine de trei luni, mai exact de pe 15 iulie a.c., Parchetul Curţii de Apel Craiova are şi un nou şef. Procuror general este acum Constantin Lăloianu. S-a născut în 1975, în localitatea Vulpeni, judeţul Olt, şi este procuror din anul 2000. A lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, iar din anul 2009 este procuror în cadrul Secţiei de urmărire penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi în tot acest timp nu a avut nici o achitare în dosarele instrumentate. Spune că nu vrea publicitate, motiv pentru care nu a dorit să se lase fotografiat. Ne-a explicat, zâmbind, că este „un tip neinteresant pentru presă” şi că este prima funcţie de conducere pe care o ocupă, funcţie ce vizează coordonarea activităţii Parchetelor din raza de competenţă teritorială, mai precis judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi.

În ceea ce priveşte proiectele de viitor, spune că cea mai importantă problemă, cea a sediului, s-a rezolvat deja, deşi mai sunt obiecte de mobilier care nu au fost încă aduse şi alte mici probleme ce trebuie remediate. „Ne-am mutat în acest imobil de luna trecută şi este mult mai bine. Pe lângă faptul că nu se mai plăteşte chirie, noua clădire asigură necesităţile de spaţiu şi de dotare pentru fiecare procuror. În rest, nu cer colegilor mei decât să-şi facă meseria cu bună-credinţă, pentru că scopul meu este respectarea legalităţii”, a încheiat procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Constantin Lăloianu.