Şomer – cea mai accesibilă „profesie” pentru tineri

0
1130

Proaspăt ieşiţi de pe băncile facultăţilor sau disponibilizaţi dintr-un post în care începuseră să prindă experienţă, tinerii doljeni îngroaşă semnificativ numărul şomerilor din judeţ. Un studiu de cercetare privind piaţa muncii din Dolj arată că nesincronizarea între domeniile în care activează angajatorii de top din judeţ şi sectoarele de interes pentru şomeri, dar şi lipsa de  iniţiativă în ceea ce priveşte recalificarea în meserii cu căutare se numără printre cauzele şomajului ridicat în rândul tinerilor.

Cercetarea efectuată de o firmă specializată în servicii de piaţă şi consultanţă în marketing din Bucureşti, în cadrul proiectului „JOB-ACCES”, în perioada aprilie-august 2011, pe un eşantion de 400 de persoane din judeţul Dolj, a avut ca scop stabilirea specificului pieţei muncii, cu accent pe particularităţile şomajului în rândul tinerilor şi oportunităţile lor de angajare. Rezultatele arată că nivelul ridicat al ratei şomajului în rândul absolvenţilor de studii superioare este cauzat de lipsa de iniţiativă. 63%  din repondenţi au spus că, deşi se află în şomaj, nu au făcut nimic pentru a-şi creşte şansele de reinserţie pe piaţa muncii, 15% au urmat prezentări online, iar 14% au participat la programe de formare. În ceea ce priveşte utilitatea consilierii şi orientării profesionale, 83% din cei chestionaţi au răspuns ar fi interesaţi de aceste servicii.

Recalificarea creşte şansele de angajare

Studiul relevă şi modul în care tinerii văd cauzele şomajului, care sunt sectoarele economice din care provin şi cele de interes în viitor, identificând o serie de soluţii la situaţia actuală. Majoritatea şomerilor tineri provin din Servicii – hoteluri şi restaurante, apoi din construcţii. Faptul că sectoarele de interes în viitor rămân relativ neschimbate denotă faptul că şomerii nu înţeleg toate aspectele dinamicii pe piaţa muncii şi sunt puţin dispuşi să meargă mai departe spre reconversie profesională, şansa lor de a-şi găsi în cele din urmă o slujbă. Aceştia sunt orientaţi spre cursuri de calificare pe domenii care au căutare în judeţul Dolj.

Topul marilor angajatori este dominat de agenţi care activează în construcţii, în domeniul energetic şi agricultură, serviciile fiind segmentul cu cele mai reduse şanse de angajare, din cauza potenţialului turistic scăzut în zonă. Dintre soluţiile identificate pentru integrarea pe piaţa muncii, şomerii au amintit de organizarea de târguri de joburi, cursuri de orientare şi cursuri de formare profesională. S-a constatat de asemenea, că multe firme locale au proiecte de formare a propriilor angajaţi, semn că angajatorii au înţeles calificării personalului cu care îşi desfăşoară activitatea.

Disponibilizarea sau demisia – cauzele intrării în şomaj

Situaţi în spatele cifrelor, miile de şomeri care nu reuşesc să se încadreze pe piaţa muncii vin fie din rândul absolvenţilor de studii superioare, fără experienţă sau cu experienţa unei slujbe din care fie au fost disponibilizaţi pe criteriul ultimul venit, primul plecat, fie şi-au dat demisia, nemulţumiţi de salariu sau condiţii de muncă. La capitolul oportunităţi, cei mai mulţi îşi pun speranţele în uzina Ford, fabrica de componente auto care urmează să se construiască la Balş, în centrul comercial Auchan şi parcul logistic proiectat de o firmă cehă pentru a fi construit la Craiova.

Concluzia studiului este aceea că tinerii trebuie să se informeze asupra cererii de pe piaţa muncii şi să se adapteze, să participe la cursuri de orientare şi consiliere profesională care să ajute la cunoaşterea personală, la căutarea unei meserii potrivite şi pregătirea celei mai bune prezentări  la interviu.