Ion Prioteasa pune lucrurile la punct

0
330

Şedinţa Consiliului Judeţean Dolj, de ieri, se anunţa una liniştită. Pe ordinea de zi, primul proiect de hotărâre era cel de validare a celor doi consilieri judeţeni pe locurile vacantate prin retragerea sprijinului politic lui Ionel Pană şi Dan Păloiu de către PDL Dolj. Cel care a tulburat apele a fost prefectul Nicolae Giugea, care a sărit în apărarea PDL, deşi, conform legii, este apolitic, după ce pedelistul Ştefan Stoica i-a cerut preşedintelui Ion Prioteasa să îşi retragă unele afirmaţii făcute săptămâna trecută cu privire la alocările de bani pentru primăriile pedeliste din Fondul de rezervă al Guvernului. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, i-a reamintit însă lui Nicolae Giugea că are calitatea de invitat şi trebuie să aştepte să i se dea cuvântul.

Ion Prioteasa

După validarea celor doi pedelişti, Marin Vava şi Iancu Crăciunoiu, proiectele de hotărâre au fost votate pe bandă rulantă. Doar la “Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unităţilor de asistenţă medico-sociale Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, pleniţa şi Sadova pe 2011”, Ileana Şerban a ţinut să iasă în evidenţă, ca de obicei, întrebând dacă la toate unităţile de asistenţă medico-sociale sunt salarii unitare. “Ne interesează la aceste centre medico-sociale dacă fiecare dintre ele au acelaşi tip de salarizare. Dacă au primit sporurile şi salariile unitar, pentru că sunt angajaţii ai aceleaşi instituţii care reclamă că nu primesc sporurile”, a spus Ileana Şerban. Ion Prioteasa le-a cerut angajaţilor Consiliului Judeţean Dolj ca în următoarea şedinţă să vină cu o documentare în acest sens: “Nu trebuie să existe diferenţe de la unii la alţii atât timp cât există o legislaţie unitară. Îi rog pe colegii care se ocupă de acest lucru să ne prezinte o situaţie în acest sens”.

“Bugetul Consiliului Judeţean Dolj pe anul 2011 a fost votat în unanimitate”

Discuţiile au început să se aprindă când s-a ajuns la proiectul numărul 11 de pe ordinea de zi, cu privire la “aprobarea rectificării bugetului propriu judeţean pe anul 2011”. Consilierul judeţean PDL Ştefan Stoica i-a cerut lui Ion Prioteasa să retracteze declaraţiile cu privire la alocarea de fonduri pe criterii politice către primăriile PDL din Fondul de rezervă al Guvernului. “În ultima dumneavoastră declaraţie aţi fost consternat de cum a hotărât Guvernul împărţirea banilor. Vă reamintesc că în plenul CJ Dolj a apărut în urmă cu câteva luni împărţirea banilor şi, dintr-un total de 400 de miliarde, primăriile PDL au primit 80 de miliarde, iar pentru localităţile conduse de PSD şi PNL aţi acordat 318 miliarde. (…) Nu mi se pare normal. Aş vrea să vă retractaţi cuvintele, nu mi se pare normal!”, a afirmat Ştefan Stoica. Cel care i-a răspuns în prima fază lui Stoica a fost vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan: “Declaraţia preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj vine şi evidenţiază un fapt remarcat şi de dumneavoastră. Săptămâna trecută, Guvernul României a emis o hotărâre de Guvern în judeţul Dolj, în urma căreia doar două localităţi PSD au primit bani, şi 34 sau 35 sunt localităţi conduse de partidul aflat la guvernare. Se încearcă să se spună că s-a încercat eliminarea unor inechităţi care s-au făcut în Consiliul Judeţean. Vreau să vă reamintesc că cifrele pe care le citeaţi se refereau la bugetul Consiliului Judeţean Dolj pe anul 2011, care a fost votat în unanimitate de toţi consilierii, indiferent de partidul pe care l-au reprezentat”.

“Domnule prefect, dumneavoastră doar asistaţi la şedinţă”

După ce Cristinel Iovan şi-a încheiat pledoaria, prefectul Nicolae Giugea a încercat să intervină în discuţii, pentru a lua apărarea partidului aflat la guvernare. Prefectul a uitat însă că are calitatea de invitat la şedinţele CJ Dolj, iar preşedintele Ion Prioteasa s-a văzut nevoit să îi reamintească faptul că cel care conduce şedinţele este el, iar ceilalţi trebuie să aştepte să li se dea cuvântul în plen, conform Legii nr. 215/2001 modificată şi republicată. “Domnule prefect, îmi pare rău, dumneavoastră doar asistaţi la şedinţă. Vă rog frumos să asistaţi exact cum spune legea şi să nu participaţi la dezbateri, pentru că aveţi dreptul să vă pronunţaţi pe lege când va trebui să vă acordaţi viza de legalitate. Aici este o discuţie între consilierii care au fost aleşi la nivelul acestui judeţ pe liste, iar ei pot să dezbată şi să ducă la bun sfârşit această şedinţă. Este o discuţie pe care, dacă vreţi, o facem cu ai noştri la PSD, dumneavoastră la PDL, dar aici să ţineţi cont că eu dau cuvântul cine vorbeşte şi cine nu şi nu este cazul acum”, a spus Ion Prioteasa. Şeful administraţiei judeţene a continuat întrebându-l pe Nicolae Giugea dacă nu cumva acordarea banilor către localităţile unde sunt primari PSD este de fapt o metodă prin care se încearcă “agăţarea” primarilor. “De ce le-aţi dat bani celor de la PSD? Nu cumva să-i agăţaţi? Aţi discutat cu cineva unde se duc banii şi cine are mai multă nevoie? Eu nu v-am adus în discuţie 71 de localităţi care au avut proiecte pe Ordonanţa 17 şi care stau cu lucrările îngropate şi numai cei de la PDL au. De acum încolo vom fi foarte atenţi cum se vor da banii”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Guvernul Boc, alocă banii publici către buzunarul clientelei de partid”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a luat atitudine cu o zi înainte de Consiliul Naţional al PSD vizavi de alocările de fonduri în mod direct primăriilor în baza H.G. nr. 1001 din 12 octombrie 2011. Acesta a atras atenţia asupra faptului că se apropie perioada de elaborare a bugetului judeţean şi se vede obligat să echilibreze într-un fel situaţia: „Aşa cum am putut să vedem cu toţii, actuala putere, prin acţiunile întreprinse de Guvernul Boc, alocă banii publici către buzunarul clientelei de partid şi către primarii PDL. Actualii guvernanţi au reuşit să împartă România în două: o Românie a puterii, cu bani, resurse şi căldură, şi o Românie a opoziţiei, lăsată în faliment, în frig şi sărăcie. Ne gândim foarte serios că mai e puţin şi vine bugetul judeţului, iar atunci vom avea pixul în mână şi va trebui să echilibrăm şi noi cumva ceea ce s-a întâmplat”.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU