Acţionarii Electroputere Craiova şi-au dat acordul pentru contractarea unor credite de până la 7 milioane de euro pentru finanţarea activităţii curente. De asemenea, aceştia au împuternicit Consiliul de Administraţie să negocieze împrumuturile. Dacă pieţele se menţin, conducerea executivă a societăţii craiovene nu va mai fi nevoită să facă noi disponibilizări, asta în condiţiile în care la începutul acestei luni au plecat acasă cu salarii compensatorii 300 de angajaţi. La preluarea Electroputere Craiova de către actualul acţionar majoritar, Al Arrab Contracting Company, în companie erau peste 2.500 de angajaţi. Producţia de motoare şi transformatoare salvează societatea, iar cea de locomotive stagnează.
„Acţionarii societăţii au aprobat în ultima şedinţă AGA contractarea de noi credite, suplimentare celor aprobate în cadrul şedinţei de la finele lunii ianuarie, anul acesta, în valoare de maxim 7 milioane de euro, pentru capital de lucru şi susţinerea propriei producţii, urmând ca, în funcţie de necesităţi, conducerea societăţii să decidă orice altă utilizare a banilor, fără să mai aibă nevoie de mandat special din partea acţionarilor” a precizat ieri, Aurel Bojenoiu, liderul Sindicatului Liber de la Electroputere Craiova.
Motoare pentru Grecia
SC Electroputere Craiova are un capital social de 33.760.291, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/titlu. „Al-Arrab Contracting Company Limited” este acţionarul majoritar al societăţii cu o participaţie de 86,28. În acest moment, Electroputere Craiova îşi exportă produsele in Grecia, Malaezia şi, nu în ultimul rând, SUA. „Încercăm să ne extindem pe pieţele externe, în Orientul Mijlociu şi Apropiat, însă este destul de greu, având în vedere că noi nu am făcut investiţii în modernizare. În funcţie de comenzi, vom analiza şi posibilitatea menţinerii angajaţilor la muncă. În prezent, la Electroputere Craiova mai muncesc 1.300 de salariaţi, în condiţiile în care au plecat 300. Oamenii care au fost disponibilizaţi au primit, în funcţie de vechime, între cinci şi nouă salarii compensatorii, în conformitate cu prevederile contractului Colectiv de Muncă. Totul depinde de pieţele de desfacere, pentru că, aşa cum vedeţi şi dumneavoastră, sunt probleme mari în Europa, iar noi avem contracte importante în Grecia, unde exportăm motoare…”, a declarat Aurel Bojenoiu, liderul de sindicat de la Electroputere.
Schimbări în CA
Tot în cadrul şedinţei AGA din data de 11 octombrie, acţionarii companiei au luat act şi de retragerea lui Ulrich Peltz din Consiliul de Administraţie al societăţii şi au aprobat ca Daruwala Zubair să intre în Consiliul de Administraţie. Imediat după această şedinţă, titlurile „Electroputere” Craiova (simbol EPT) s-au apreciat cu 23,95%, reprezentând cea mai bună opţiune de investiţie. Uzina are patru divizii de producţie, respectiv aparataj electric, maşini electrice rotative, transformatoare de putere şi vehicule feroviare şi urbane, o divizie de servicii generale, precum şi fabricile Scule, Dispozitive, Verificatoare, Piese Turnate şi Forjate, Reparaţii şi Modernizări de Maşini Unelte şi Instalaţii Tehnologice. Liderul de sindicat a mai spus că, din păcate, la Fabrica de Locomotive nu se mai produce nimic, dar o parte din angajaţi se ocupă cu partea de service şi reparaţii.
Primul mall din Craiova
Pe de altă parte, primul mall din Craiova, Electroputere Parc, urmează să îşi deschidă porţile luna viitoare. Electroputere Parc este amenajat pe o suprafaţă de 12 hectare, terenul fiind achiziţionat de la uzina craioveană. Directorul general al Electroputere Craiova, Adrian Gabriel Dumitriu, a anunţat la momentul vânzării terenului către compania K&S Developments că tranzacţia nu afectează activitatea industrială, ci că face parte din procesul de consolidare şi restructurare iniţiat în urmă cu doi ani. Platforma craioveană are o suprafaţă de 62 ha. Noul mall va avea o suprafaţă destinată comercianţilor de 71.000 mp şi va dispune de peste 120 de magazine şi 1.900 de locuri de parcare. Centrul comercial este deja închiriat în proporţie de 92%, potrivit companiei DTZ Echinox, agentul exclusiv de închiriere al proiectului.