Săptămâna limbilor și culturilor europene

0
115

Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România și Biblioteca OMNIA au deschis, în data de 25 septembrie, seria manifestărilor dedicate promovării plurilingvismului și interculturalității printr-un spectacol-lectură având ca suport principal fabulele lui La Fontaine (Du Roman de Renart aux fables de La Fontaine), spectacol prezentat de elevi de la Școala Gimnazială „Elena Farago”, sub coordonarea profesoarei Virginica Bobolocu. Un atelier didactic, propus de profesor dr. Maria Tronea , având ca scop plasarea bestiarului din fabule sub semnul plurilingvismului și expoziția de carte din fondul bibliotecii- gazdă, prezentată de coordonatorul Bibliotecii franceze, profesor Doina Ghiță și de profesoara Constantina Constantin (bibliotecar), au permis intrarea elevilor în lumea magică a lecturii și a jocului.

În după-amiaza aceleiași zile, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” a fost gazda unui alt eveniment menit să promoveze interculturalitatea : Grecia și minunile ei/ La Grèce et ses merveilles. Invitat de onoare, Comunitatea elenă din Craiova.În deschiderea manifestării interculturale, directorul școlii-gazdă, profesor dr. Laurențiu Puicin, a urat  bun venit celor prezenți și a invitat-o pe d-na profesoara Xantula Giuvanudis, vicepreședinta Comunității elene din Craiova, să prezinte istoricul acestei comunități și activitățile pe care le desfășoară.

La Grèce – profil d’une langue et d’une culture este titlul comunicării d-nei profesor dr. Maria Tronea. Aceasta a subliniat faptul că limba greacă este o limbă indo-europeană și limba europeană cu cea mai lungă istorie și cele mai vechi atestări și una din limbile oficiale din Uniunea Europeană. A menționat că limba greacă modernă (neogreaca), dezvoltată după căderea Constantinopolului (1453), derivă din koinê, care trimite spre limba Atenei antice.  Referințele literare au fost numeroase. Nu au lipsit nici numele  unor artiști și scriitori greci din „diaspora” : El Greco, Kavafis, La Callas. A fost amintită și prietenia dintre Panait Istrati și Nikos Kazantzakis.

Alte subiecte abordate : Influențele culturii grecești în istoria României (profesor dr. Laurențiu Puicin), Plurilingvism și interculturalitate (profesor dr. Mirela Mitu, coordonatorul proiectului En lisant, en écrivant și profesor Gabriela Mihai, C.N Pedagogic „Ștefan Velovan”), Greaca și slavona în spațiul spiritual românesc (profesor Rodica Stovicek, Școala gimnazială „Sfântu Dumitru”), Grecia în imagini  (profesor Monica Asan, C.T.A.M.  „Constantin Brâncusi”).

Deosebit de apreciate au fost dansurile grecești oferite de echipa de dansuri ale Comunității elene din Craiova, sub conducerea domnului Andrei Mișescu. Eleva Maryellen Badea, de la Școala Gimnazială „Sfântu Dumitru”, a încheiat, în sonuri de ghitară, programul  artistic al acestei zile.

Promovarea plurilingvismului și a interculturalității va continua însă în școlile  din Craiova, din Dolj, precum și în instituțiile de cultură din Bănie pe parcursul întregii săptămâni.