Ziua Limbilor Europei, o iniţiativă a Consiliului Europei, celebrează diversitatea lingvistică şi atrage atenţia publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, cheia unei mai bune comunicări interculturale. Cei peste 800 de milioane de locuitori ai statelor membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi pe durata vieţii.
Globalizarea, mobilitatea şi tipurile de afaceri fac ca cetăţenii să aibă nevoie de competenţe lingvistice străine pentru a lucra eficient, iar capacitatea de a comunica în mai multe limbi face parte din competenţele esenţiale pe piaţa muncii şi consolidează competitivitatea, dar învăţarea limbilor străine aduce şi alte beneficii permiţând realizarea de noi prieteni şi contacte.
Cu un mare număr de imigranţi sau refugiaţi, oraşele Europei au devenit tot mai multilingvistice. De exemplu, la Londra se vorbesc mai mult de 300 de limbi: engleza, franceza, chineza, poloneza, rusa, spaniola, portugheza, araba, turca, dar şi bengali, kurda, berbera, hindi, urdu sau punjabi, iar la Moscova sau în Sankt Petersburg mulţi dintre imigranţi vorbesc ucrainiana, armeana, tătara, azera, tadjika, chineza sau multe altele.
Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor includ conştientizarea publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine şi diversificarea gamei de limbi învăţate în scopul de a creşte plurilingvismul şi înţelegerea interculturală, precum şi promovarea diversităţii lingvistice şi culturale a Europei, care trebuie să fie păstrată şi încurajată.
În toată lumea sunt vorbite între 6000 şi 7000 de limbi, dintre care aproximativ 225 sunt limbi europene, iar mai mult de jumătate din populaţia globului este bilingvă sau plurilingvă (vorbeşte sau înţelege două sau mai multe limbi).