Strategia judeţeană antidrog, lansată astăzi la Craiova

0
360

În judeţul Dolj ponderea cea mai mare a drogurilor traficate şi consumate o reprezintă canabisul şi substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice). Acestea sunt comercializate la nivel stradal, însă consumul se desfăşoară, de obicei, în cadru restrâns, în domiciliile consumatorilor sau în zone ferite – parcuri, scări de bloc. Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, în perioada 2013-2014, în activităţile de traficare a drogurilor au fost implicate 32 persoane majore şi au fost cercetate 99 de persoane pentru deţinere de droguri, în vederea consumului.

În aceste condiţii, autorităţile depun eforturi pentru a reduce consumul de droguri. Un pas în acest sens îl constituie lansarea astăzi, la Prefectura Dolj, a Strategiei Judeţene Antidrog pentru perioada 2014-2020 şi a Planului de acţiune pentru perioada 2014-2016. Documentele aduse în discuţie cuprind obiective generale şi specifice asumate de toate instituţiile implicate în reducerea consumului de droguri la nivelul judeţului Dolj. Prin aprobarea la nivel judeţean, Strategia este asumată ca document de politici publice în domeniu, conferind caracterul formal şi legitimitatea răspunsului la fenomenul drogurilor, având la bază un proces transparent de consultare a instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale cu atribuţii în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din judeţul Dolj.

Anul trecut s-au adresat Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj 97 de persoane, dintre care 52 au solicitat servicii pentru renunţarea la consumul de alcool, 28 pentru consumul de droguri, 11 pentru consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP). Dintre cele 97 de persoane, 38 au beneficiat de informare telefonică, 48 de consiliere individuală, iar cu 46 de persoane s-au realizat 22 de consilieri de grup. au intrat în management de caz 20 de persoane.

Servicii de asistenţă pentru consumul de droguri, în penitenciare

În primele cinci luni ale anului 2014, s-au adresat Centrului 32 de persoane, care au solicitat servicii de asistenţă pentru consum de alcool – 18 persoane, pentru droguri – patru persoane şi SNPP – 10 persoane, fiind realizate 13 consilieri individuale, cinci consilieri de grup şi cinci informări telefonice privind serviciile de asistenţă oferite de personalul responsabil din cadrul Centrului.

CPECA Dolj a acordat servicii de asistenţă (management de caz) pentru 17 persoane private de libertate, la Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova. Anul trecut, de la unităţile de primiri urgenţe din judeţul Dolj, au fost colectate Fişe de urgenţă pentru 27 de persoane care s-au prezentat pentru probleme cauzate de consumul de droguri, iar în primele cinci luni ale anului 2014, au fost colectate 40 de Fişe de urgenţă.