O stagiune de succes pentru Opera Română Craiova

1
487

Opera Română Craiova se pregătește să tragă cortina stagiunii 2013-2014. Aproape fiecare spectacol a fost o mică steluță adăugată la coroană pe care insituția și-o meșteșugește singură, apelând la creație și multe-multe eforturi. Părând că s-a intensificat și mai mult odată cu schimbare denumirii instituției, spectacolul muzical continuă și în vacanță, când cele mai frumoase momente vor fi coborâte de pe scenă și vor fi aduse în aer liber pentru a bucura pe toți craiovenii. În toamnă, odată cu noua stagiune, se va deschide o cutie cu surprize la care inventiva conducere a instituției a început deja să înșire primele mărgăritare.

Stagiunea muzicală se încheie în forță, așa cum a și început. Chiar în această seară, pe scena Operei Române Craiova, se joacă„Traviata”, binecunoscuta operă a lui Giuseppe Verdi. Distribuția este una de excepție, în spectacol aflându-se invitați care au în spate o carieră impresionantă. Alături de soprana Diana Țugui, atât de iubită de publicul craiovean, se află tenorul Liviu Indricău, care va interpreta rolul lui Alfredo și pe care echipa managerială a instituției craiovene și-l dorește să-l aibă în mai multe spectacole. „Am mai pus cu el în scenă „Boema” și eu, personal, am conștientizat că avem nevoie de o astfel de valoare, l-am curtat și o să fie angajatul nostru”, a spus, ieri, într-o conferință de presă, directorul Antoniu Zamfir. Un alte tenor apreciat care va fi urmărit în această seară este și bucureșteanul Ștefan Ignat. Sonoritatea acestor nume, libretul frumos compus de Franceso Maria Piave, decoruri imaginate de Tamas Ferkay din Austria și Arabela Tănase și îndeosebi experiența maestrului Francois-Robert Girolami, unul dintre cei mai buni cunoscători ai repertoriului liric italian care va sta la pupitrul orchestrei, toate acestea vor face din spectacolul din această seară o adevărată bijuterie muzicală.

„Carmina Burana”, cel mai mare proiect de până acum

Aflată acum la final, stagiunea 2013-2014 s-a dovedit un real succes pentru Opera Română Craiova. Directorul instituției, Antoniu Zamfir, a trecut în revistă doar câteva dintre momentele de vârf, și nu sunt puține la număr. „Putem considera că stagiunea pe care o încheiem a fost una istorică din punct de vedere administrativ și artistic. Pe data de 1 decembrie am schimbat denumirea instituției, apoi am avut multe spectacole deosdebite”. Șirul premierelor a fost deschis cu opera„Othelo”, un spectacol de înaltă ținută artistică. Finalul de an a venit cu Revelionul la Operă, cea de-a două ediție umplând sala. A urmat turneul în Germania și Elveția, unde artiștii Operei Române Craiova au cântat în fața a 2.000 de spectatori. O altă premieră a fost „Hansel și Gretel”, un spectacol pentru tineri care s-a bucurat, de asemenea, de succes. „Cel mai mare proiect al Operei din această stagiune a fost Carmina Burana, pus în scenă în Piața Prefecturii în seara de 1 Iunie, o supriză pregătită pentru Zilele Craiovei. Publicul a fost pe măsură și vrem să îi mulțumim”, a spus Ivona Cristescu, secretarul-PR al Operei Române Craiova.

„Operissima – Visul unei nopți de vară pe străzile Craiovei”

Înainte de a începe următoarea stagiune, Opera Română Craiova intră într-o mică vacanță. Asta numai teoretic deoarece artiștii vor fi, și de această dată, alături de melomani. „Vom relua spectacolele stradale. Proiectul este de a scoate spectacolele din acest cadru formal și a le aduce în mijlocul craiovenilor. Așteptăm să avem un public numeros, dat fiind faptul că suntem deja la a doua ediție, deci tinde să devină o tradiție”, a menționat directorul Antoniu Zamfir. Spectacolul se intitulează „Operissima – Visul unei nopți de vară pe străzile Craiovei” și va începe pe data de13 august. Timp de cinci zile, în cinci artiere ale Craiovei – Craiovița Nouă, Rovine, Brazda lui Novac, 1 Mai și Valea Roșie – va fi prezentat un spectacol-standard care va implica orchestra, corul, soliștii și baletul. „Vor fi arii și coruri celebre, toate aranjate într-o formă festivă pentru ca publicul să se poată bucura de muzică, de o seară plăcută în sunetul muzicii”, a făcut o scurtă descriere a spectacolelor managerul instituției.

Calendar cultural pentru anul 2015

Toate spectacolele care sunt puse în scenă sunt tot atâtea eforturi pe care Opera Română Craiova le depune pentru ca Bănia să devină Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Directorul instituției, Antoniu Zamfir, a precizat că un obiectiv foarte important în această competiție este gradul de implicare al cetățenilor la evenimentele culturale, aspect de care instituția ține cont la pregătirea oricărui spectacol. „Și noi dorim să luăm punctajul maxim la acest aspect. Pentru aceasta este foarte important ca spectacolele noastre să fie de o grandoare deosebită”. În 2015, Craiova va mai face un pas mare în această direcție. Tot Antoniu Zamfir, care este și vice-președintele Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană” , a precizat că va fi creat un calendar cultural al Băniei care va fi pus la dispoziția celor care își propun să viteze orașul pentru a urmări spectacolele de aici. „Anul 2015 va fi un an în care cine va dori să vină la Craiova, va ști ce program cultural va fi. El va fi stabilit și nu se va mai mișca nimic, nici în plus și nici în minus”, a spus acesta. Cert este că Opera Română Craiova va pregăti pentru stagiunea următoare un alt mare proiect  – „Don Giovanni” , o operă a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. În alcătuirea spectacolului va fi implicat directorul Operei din Sofia. Costumele vor fi marca designerului Cătălin Botezatu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.