“Educaţia costă. Ignorarea ei costă mai mult” – unul dintre sloganurile profesorilor, astăzi, în Piaţa “Mihai Viteazul” din Craiova

0
726

Astăzi, Piaţa “Mihai Vitezul” din Craiova a fost arhiplină, dacă se poate spune aşa. Peste 2.000 de persoane, conform estimărilor jandarmillor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj “Mihai Bravul” , aflaţi la faţa locului, au protestat, strigându-şi nemulţumirile. Este vorba despre cadre didactice, personalul nedidactic, respectiv auxiliar din Educaţie, care îşi cer drepturile, aşa cum sunt ele stipulate în legislaţie. S-a ajuns ca paharul să fie plin, de doleanţe, a dat şi peste cap şi se varsă. Poate momentul ales pentru greva generală din Învăţământ nu este bine ales, dar … Cele trei mari federaţii sindicale din învăţământ – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie – “Spiru Haret” , ambele din învăţământul preuniversitar, şi “Alma Mater”, din cel universittar, au scos lumea în stradă. Au atras, încă o dată, atenţia guvernanţilor, asupra problemelor din învăţământul românesc.

O vreme care prevesteşte vara i-a adus pe cei din sistemul de învăţământ doljean şi craiovean în Piaţa “Mihai Viteazul” din Craiova. Jandarmii vorbesc de peste 2.000 de persoane, iar ei ştiu mai multe, fiind prezenţi la multe astfel de evenimente. Cadre didactice, personal nedidactic, respectiv auxiliar şi-au spus păsurile. Nu vor bani mai mulţi, decât ceea ce este necesar, dar să se respecte legislaţia: salarii decente. Cele trei mari Federaţii sindicale din învăţământ şi-au dat mâna şi, trecând peste idiosincrasiile, poate, inerente, au ieşit în stradă. “Oltenia este, astăzi, peste tot, pe toate posturile de televiziune. Suntem, în această zi, toţi cei din sistemul de învăţământ. Toţi ne cerem drepturile conform aplicării legislaţiei şi nu putem fi umiliţi. Ne-a oferit vouchere sociale, dar nu suntem asistaţi social. Noi educăm copiii. Aşteptăm o negociere reală, cu procente prezentate, nu cu vorbe . Craiova şi Doljul sunt, astăzi, în stradă. Este vorba despre viitorul nostru. Vreau să vă mai spun ceva: Doamna Lia Olguţa Vasilescu, primar al Municipiului Craiova, a făcut ceva extraordinar: a dat bani pentru sănătate , când era ministru al Muncii, cred că prin 2017  2018, într-o singură tranşă, pentru salariaţii din Ministerul Sănătăţii. Guvernanţii trebuie să facă acelaşi lucru, pentru Educaţie”, a precizat prof. Bogdan Manea, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Independete din Învăţământ (USII) Dolj, afiliată la FSLI . Prof. Nicuşor Cotescu, preşedinte al Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, “Spiru Haret” a menţionat: “Îmi scot pălăria în faţa oamenilor care sunt prezenţi la protest. Nu vrem să fim umiliţi. Guvernanţii trebuie să găsească modalităţi de reolvare. Proiectul “România educată nu poate fi implementat cu oameni  umiliţi. Reforma României începe din şcoală” . La rândul său, Silviu Săraru, preşedintele organizaţiei sindicale “Alma Mater”, din cadrul Universităţii din Craiova, a specificat: “Suntem alături de colegii noştri din preuniversitar. Vin generaţii noi şi nu putem să-i atragem cu tichete sociale. Noi , vorbesc de întreg corpul didactic, la care se adaugă cel nedidactic şi, nu în ultimul rând auxiliar, nu suntem asistaţi social. Sunt, deja, semnale, că şi mediul privat vine în sprijinul nostru”.

Europa ne susţine

Un moment foarte important a fost cel prezentat de Bogdan Manea, la începutul mitingului: “Europa este lângă noi şi ne ascultă. Sunt, în aceste zile, la Craiova, cadre didactice din Italia, Franţa Germania, venite pe un program Erasmus+, iniţiat de FSLI. Ele vă pot spune mai multe”. Reprezentanţii celor  din străinătate au fost deschişi la dialog cu mass – media, iar cea care ne-a înlesnit dialogul cu aceştia a fost prof. Diana Cotescu, de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, membră de sindicat la “Spiru Haret, o dovadă în plus despre colaborare: “Suntem veniţi din mai multe ţări, printr-un program european. Îi susţinem pe colegii noştri români. Să ştiţi că, şi la noi, în Italia, sunt probleme în ceea ce priveşte învăţământul public. Este foarte greu să ajungi în acest sistem. Ceea ce am văzut, aici la Craiova, suntem de joi în oraş, seamănă, puţin cu sistemul nostru din Italia. Da, aş putea spune că salariile  la noi sunt mai mari, de aceea suntem solodari cu prietenii din România şi apreciem gestul lor, mai ales că, după cum am aflat, sindicatele mari s-au unit”, a precizat Giulia Soldati (numele întreg fiind scris chiar de ea – n.r.), al ântregului grup venit din Europa.