Urna mobilă şi „turismul electoral” – temele sesizărilor din ziua votului

0
658

Ziua de ieri a fost una agitată, însă în mod special la nivelul partidelor politice. Asta pentru că au „curs” sesizări către presă, ba din pricina solicitărilor de vot cu urna mobilă, ba din cauza faptului că unele s-au aprobat iar altele nu, ba că ar fi multe persoane care au votat pe liste suplimentare în diverse localităţi. La Poliţie s-au înregistrat însă doar opt sesizări, majoritatea vizând „turism electoral”, care nu s-au confirmat după verificări. Cele mai multe plângeri şi contestaţii au fost primite şi soluţionate la nivelul Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Dolj.

Una dintre contestaţiile ajunse ieri la BEJ Dolj a vizat decizia preşedintelui Biroului Secţiei de Votare (BSV) nr.123 din Craiova care nu primit cererile pentru urna mobilă venite din partea Spitalului Clinic Municipal Filantropia, deşi reprezentanţii instituţiei medicale au înaintat solicitările în termenul şi în condiţiile prevăzute de lege. Conform legii, reprezentanţii spitalului au prezentat tabelul nominal cu cele 70 de persoane internate în spital şi care doreau să-şi exercite drepturile electorale, tabel care prezenta toate datele de identificare ale unităţii spitaliceşti purtând, de asemenea, ştampila spitalului. Considerând măsura abuzivă, reprezentanţii PSD Dolj au depus contestaţie la BEJ Dolj, iar în cursul după-amiezii aceasta a fost admisă, astfel că pacienţii internaţi la „Filantropia” au putut vota, urna mobilă plecând de la unitatea medicală în jurul orei 18.00.

De cealaltă parte, acuzaţii au fost formulate şi de reprezentanţii PDL Dolj, care au anunţat că ar fi depus plângeri penale împotriva unor medici de familie care au eliberat adeverinţe că nu sunt transportabile unor doljeni ce au solicitat urna mobilă pentru a-şi exprima opţiunea la alegerile pentru Parlamentul European. Nici una dintre plângerile vizând cadre medicale nu a ajuns însă la Poliţie. Comisar-şef Adrian Căpraru, din cadrul IPJ Dolj, ne-a declarat că, până la ora 18.00, la subunităţile instituţiei se înregistraseră opt sesizări referitoare la incidente de natură electorală.

Şase dintre acestea vizau anumite autovehicule despre care reprezentanţii unor formaţiuni politice afirmau că transportă persoane către secţiile de votare (în diverse comune printre care Argetoaia, Giurgiţa, Drănic), însă toate autovehiculele au fost oprite în trafic de echipele mixte de oameni ai legii, persoanele aflate în interior au fost legitimate, şi nu s-au constatat suspiciuni cu privire la încălcări ale legii electorale.

Într-un alt caz este vorba de una din secţiile din comuna Leu, unde procesul de vot a început cu întârziere de o oră întrucât preşedintele secţiei „rătăcise” ştampila de control, pe care a găsit-o în propria borsetă. În ultima situaţie este vorba despre alegerile pentru Consiliul Local din Coşoveni, unde doi cetăţeni au anunţat că le-au fost înţepate anvelopele autoturismelor personale. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru distrugere şi fac cercetări pentru a identifica autorii şi pentru a se stabili dacă este vorba despre incident electoral.

În plus, în jurul orei 18.30, de la o secţie de votare din comuna Vela s-a primit o sesizare că preşedintele ar fi distrus două buletine de vot. Un echipaj de poliţişti a demarat cercetările pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Cert este că ambele buletine de vot aveau aplicate mai multe ştampile, însă, chiar dacă erau nule, ar fi trebuit să fie în urnă.