Prima zi de tăiere a mieilor, primele reclamaţii!

0
413

piata miei (1) piata miei (3)La singurul spaţiu autorizat din Dolj pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor, cel din piaţa Brestei, au sosit, ieri, şi primii vânzători. Nici nu se ajunsese spre ora 1.,00 că locatarii din apropiere au şi alertat medicii sanitari-veterinari cu reclamaţii. Invocau zgomotul ridicat, ce ar fi fost creat la sacrificarea mieilor. Conducerea DSVSA Dolj, prezentă imediat la faţa locului, a precizat că distanţa dintre blocurile din apropiere şi piaţă este suficient de mare pentru a nu produce disconfort. Mai mult, amenajarea specială necesară sacrificării aduce un spor de confort tuturor comercianţilor, folosindu-se asomarea înainte de sacrificarea mieilor.

Ieri, în debutul săptămânii ce se va încheia cu sărbătorile pascale, în piaţa Brestei au început să-şi oferteze marfa câţiva crescători de ovine. În jurul orei 10.00, doi comercianţi din Dolj şi unul din Vâlcea parcaseră autovehiculele şi îşi prezentau „marfa”. „Preţul în viu pentru un miel a început cu 12 lei/kg şi a scăzut, acum, la 10 lei/kg. Începând chiar cu prima zi, un preţ de sub 13 lei/kg, în viu, mieii nu au mai fost comercializaţi de foarte mulţi ani”, ne-a precizat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Totul ca la carte

Singurul spaţiu autorizat de DSVSA Dolj, în care se poate face atât comercializarea, cât şi sacrificarea mieilor de Paşte este cel amenajat de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL în piaţa Brestei din Craiova. Potrivit normativelor europene, sacrificarea animalelor trebuie să se realizeze numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. „«SC Târguri şi Pieţe Craiova SRL» a dorit să vină şi în acest an în sprijinul celor care nu doreau să cumpere carnea de miel direct din măcelării, ci să-şi aleagă singuri mieii sau iezii, pe care să-i poată sacrifica, în condiţii adecvate din punct de vedere sanitar-veterinar. În acest sens, acest punct de sacrificare din piaţa Brestei este aprobat de DSVSA Dolj. Toţi mieii ofertaţi aici sunt crotaliaţi. Procedura de sacrificare presupune parcurgerea unui traseu clar reglementat de normele sanitar-veterinare, ce înseamnă asomarea, sacrificarea şi apoi verificarea carcaselor de miei de către medici veterinari. Aceştia vor aplica marca de sănătate înainte de a le fi predate cumpărătorilor”, ne-a mai declarat Adrian Dinu. Să mai punctăm că, sacrificarea este realizată de măcelari autorizaţi, cuţitele sunt sterilizate, iar zona dispune de spaţii dotate cu apă potabilă rece şi caldă.

Reclamaţii din prima zi

Comercianţii care doresc să vândă mieii aici trebuie să achite o taxă de 5 lei/cap de animal/zi pentru a staţiona cu autovehiculele în incinta pieţei Brestei. Mai mult, cei care doresc să sacrifice animalele, tot aici, trebuie să achite o taxă de sacrificare de 24 de lei. Acesta este tariful pe care îl percepe firma autorizată în sacrificarea mieilor. Aşadar, banii nu intră în bugetul local.

Cu toate aceste măsuri luate pentru a respecta standardele europene în materie, unii locatari ai blocurilor de vizvi au formulat, telefonic, mai multe reclamaţii. Fapt pentru care, la ora 11.00, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj s-a prezentat la faţa locului. „Am venit să vedem despre ce nemulţumiri vorbesc oamenii. Acesta este singurul spaţiu pus la dispoziţie de municipalitate pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor. Are toate dotările cerute de normele sanitar-veterinare şi este la o distanţă suficientă de locuinţele din vecinătate. Mai mult decât atât, prin folosirea procedurii asomării, deranjul este minimal”, ne-a declarat dr. Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.

Concurenţă neloială din partea unora

Spre amiază zilei de ieri, comercianţii erau tot mai curtaţi de potenţiali clienţi. Câţiva crescători de oi îşi întrebau colegii de branşă dacă se merită să intre în spaţiul special amenajat. Evident, îşi făceau un calcul rapid, înmulţind la 5 numărul mieilor aduşi la vânzare. Dacă nu le dădea bine rezultatul, evident, o sumă în lei ce trebuia să o achite, declarau că preferă să staţioneze autovehiculele pe aleile din apropiere. Şi, ca să fie concurenţă neloială până la capăt, astfel de vânzători continuau să-şi facă veacul în incinta pieţei, dar şi îmbiau cumpărători să-i urmeze, că doar aşa  pot obţine un preţ mai scăzut.

Piaţă pe post de garaje auto

  Din vorbă-n vorbă, s-a desluşit şi misterul reclamaţiilor făcute de locatarii din apropiere. Potrivit unora dintre ei, aici, sub acoperişul oferit gratuit de piaţă, unii au găsit de cuviinţă să-şi parcheze autoturismele. Ferite de razele soarelui, de ploi, le este cea mai bună opţiune pentru propriile maşini, fără să scoată un ban din buzunar.

  De aceea, pentru zilele care au mai rămas până sâmbătă, 30 aprilie a.c., craiovenii din împrejurimi trebuie să facă o pauză la parcatul maşinilor sub acoperişul pieţei şi să folosească alte locaţii, mai puţin benefice. Piaţa Brestei îşi desfăşoară activitatea începând de ieri şi până sâmbătă, inclusiv. Programul este de luni până vineri, în intervalul orar 7.00 – 17.00 şi, în ultima zi, cea din 30 aprilie a.c., între 7.00 – 12.00.