Seri la teatru şi în week-end: fac spectacol artişti moscoviţi şi ai companiei britanice „Propeller”

0
380

„Măsură pentru măsură”, cu artişti ai Teatrului „Vakhtangov” din Moscova, în regia lui Yury Butusov, şi „Comedia erorilor”, prezentată de compania „Propeller” din Marea Britanie şi pusă în scenă de Edward Hall, sunt „provocările” week-end-ului pentru publicul craiovean la Festivalul Internaţional „Shakespeare”. Şi iubitorii de teatru din ţară sunt invitaţi în sălile de spectacol: la Târgu Jiu se joacă „Iulius Caesar”, montat la Teatrul Dramatic din Yerevan (Armenia), iar la Bucureşti – „Miranda”, o adaptare a piesei „Furtuna”, realizată de Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania). Nu sunt însă singurele evenimente din programul week-end-ului… shakespearian.  

„Măsură pentru măsură”

„Măsură pentru măsur㔺i paradoxul naturii umane

Printre surprizele care ne aşteaptă la Festivalul Internaţional „Shakespeare” se află şi mult-premiatul spectacol „Măsură pentru măsură”, în regia lui Yury Butusov, scenografia lui Aleksandr Orlov, pe muzica lui Faustas Latenas, prezentat de Teatrul „Vakhtangov” din Moscova, astă-seară, de la ora 19.00. Piesa are o tensiune tragică ce defineşte majoritatea scenelor. Ceea ce îl interesează pe regizorul Yury Butusov este, mai presus de orice, paradoxul naturii umane. Din acest punct de vedere, „Măsură pentru măsură” este echilibrată şi completă. Imaginea lumii include lumină şi întuneric, bine şi rău. Omul trăieşte după obiceiul pământului. Iar iubirea, susţine regizorul, este singura motivaţie care există. Ea ne forţează să comitem o mulţime de nebunii şi lucruri meschine, dar la sfârşit ne înfrumuseţează sufletul.

Yury Nikolaevich Butusov s-a născut la Gatchina (oraş lângă St. Petersburg), la 24 septembrie 1961. În 1996 a absolvit Departamentul de regie al Academiei Naţionale de Arte Teatrale din St. Petersburg (clasa Irinei Malochevskaya). Din februarie 2011 este director al Teatrului Academic Lensovet din St. Petersburg. Cât despre teatrul moscovit „Vakhtangov”, acesta a fost înfiinţat în urmă cu peste 90 de ani, de celebrul regizor rus Evgeny Vakhtangov, iar de-atunci a cucerit inimile a milioane de oameni din mai toată Europa, propunând o varietate de genuri, de la tragedia clasică la vodevil. Secretul său constă în spiritul tinerilor actori şi regizori (atât seniori, cât şi nou-veniţi) şi în aspiraţia de a aborda probleme morale complexe.

După succesul cu „Romeo şi Julieta”, regizorul lituanian Oskaras Korsunovas revine la Craiova cu „Miranda”

Compania shakespeariană „Propeller” din Marea Britanie aduce pe scena Naţionalului craiovean – mâine, 27 aprilie, de la ora 20.00 – „Comedia erorilor”, în regia lui Edward Hall. Acţiunea piesei este transpusă într-un stat modern din America Latină, unde capul guvernului poartă pistol, iar populaţia locală iroseşte lungi după-amiezi cântând muzică şi având relaţii ilicite. „Comedia erorilor” se va juca pe 1 mai şi la Teatrul „Ştefan Iordache” din Caracal.

Oskaras Korsunovas s-a născut pe 6 martie 1969, în Vilnius, iar în 1993 a absolvit Academia Muzicală Vilnius cu un Masterat în Regie Teatrală. În 1998, artistul, împreună cu alţii asemenea lui, au fondat un teatru independent, numit Teatrul Oskaras Korsunovas şi prescurtat OKT. Korsunovas, asistat de regizori invitaţi, a construit un repertoriu solid ce cuprinde atât piese contemporane, cât şi clasice. În 2002, regizorul a devenit laureat al Premiului Naţional pentru Artă şi Cultură din Lituania. În 2004, a primit Premiul „Sf. Christopher” pentru contribuţia la cultură din partea oraşului Vilnius. În 2012 i s-a oferit Medalia Ministerului Culturii. Korsunovas predă, de asemenea, actoria la Academia de Muzică şi Teatru din Lituania.

Tot mâine-seară, ca şi pe 28 aprilie, şi tot în cadrul Festivalului „Shakespeare”, pe scena ARCUB-Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – care, după cum şi-a obişnuit publicul, este şi în 2014 coorganizator al acestei importante manifestări teatrale – se va juca spectacolul Teatrului Municipal din Vilnius, „Miranda”, o adaptare a piesei „Furtuna”, de William Shakespeare, realizată de regizorul lituanian Oskaras Korsunovas. După succesul răsunător al reprezentaţiei „Romeo şi Julieta” la ediţia din 2012 a festivalului, Korsunovas revine şi anul acesta cu propria viziune asupra operei marelui Shakespeare, în care depresia şi absurdul lumii actuale se răsfrâng din replicile unor actori remarcabili. Miranda (Airida Gintautaite) şi Prospero (Darius Meskauskas) sunt protagoniştii unui dialog al Sinelui cu Alter Ego-ul, al  luptei pentru supremaţie şi al jocului de cuvinte dincolo de care spectatorul poate ghici o dramă: valorile filosofice şi culturale nu pot supravieţui decât prin plămădirea unei fantasme – Miranda. Spectacolul de o oră şi 40 de minute, în scenografia lui Dainius Liskevicius, va putea fi văzut şi la Craiova, miercuri, 30 aprilie, de la ora 21.00, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.

„Iulius Caesar”

Săptămâna viitoare va începe în spirit englezesc

Până să ajungă la Craiova – marţi, 29 aprilie –, spectacolul „Iulius Caesar” al Teatrului Dramatic Yerevan (Armenia), cu regia scenică şi adaptarea de Armen Khandikyan şi scenografia lui Karen Grigoryan, va fi prezentat duminică seara, ora 19.00, la Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. „Iulius Cezar” face parte dintr-o succesiune bogată de spectacole shakespeariene la teatrul armean, fondat în 1967, în Yerevan, şi dintr-un lanţ de succese pentru talentatul regizor Armen Khandikyan, care este director artistic al acestei instituţii încă din anul 1985. I-a fost acordat cel mai înalt rang pentru un artist în ţara sa – titlul de Artist Naţional al Armeniei, iar numele său este asociat cu afirmarea a noi forme teatrale. Rezervaţi-vă loc, aşadar, şi la „Iulius Caesar” – un spectacol de două ore şi jumătate, cu Grigor Gabrielyan în rolul principal.

Săptămâna viitoare va începe în spirit englezesc, cu „Visul unei nopţi de vară” al companiei „Propeller” (Marea Britanie) la Naţionalul craiovean, spectacol urmat de decernarea Premiului Internaţional „Shakespeare” profesorului emerit Stanley Wells, şi va continua cu o multitudine de evenimente. Pe lângă reprezentaţii teatrale, sunteţi aşteptaţi la ateliere de teatrologie, lansări de cărţi, sesiuni de shakespearologie organizate împreună cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, Conferinţa Internaţională „Shakespeare” organizată împreună cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, un concert de muzică renascentistă prezentat de „Muzicienii de la Globe” din Londra şi un recital al actorului polonez Piotr Kondrat.

***

Organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Fundaţia „Shakespeare”, ARCUB Bucureşti şi Institutul Cultural Român, Festivalul Internaţional „Shakespeare” se desfăşoară în perioada 23 aprilie – 4 mai şi îl are, şi la această a IX-a ediţie, preşedinte de onoare pe maestrul Radu Beligan. Evenimentul se bucură de susţinerea logistică şi financiară a Primăriei municipiului Craiova, fiind gândit ca un eveniment de excepţie ce va promova oraşul nostru în competiţia pentru statutul Capitală Culturală Europeană în 2021, de cel al Consiliului Local Municipal Craiova, Consiliului Judeţean Dolj, Uniunii Teatrale din România (UNITER), British Council România, Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, precum şi al unor sponsori.

„Comedia erorilor”

În program:

Sâmbătă, 26 aprilie

  • Ora 9.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Bibliotecă: Atelier de teatrologie realizat în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Departamentul de Teatrologie, Management Cultural şi Jurnalism Teatral din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (coordonator: conf. univ. Carmen Stanciu).
  • Ora 11.00, Aula „Buia” a Universităţii din Craiova: „Visul unei nopţi de vară”spectacol prezentat de studenţii de la Departamentul de Teatru din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova (regia: Alina Rece).
  • Ora 19.00, Opera Română Craiova: „Măsură pentru măsură”spectacol prezentat de Teatrul ,,Vakhtangov” din Moscova, Rusia (regia: Yury Butusov).

Duminică, 27 aprilie

  • Ora 9.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Bibliotecă: Atelier de teatrologie realizat în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Departamentul de Teatrologie, Management Cultural şi Jurnalism  Teatral din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (coordonator: conf. univ. Carmen Stanciu)
  • Ora 11.00, Aula „Buia” a Universităţii din Craiova: „Repetă Hamlet”spectacol de teatru radiofonic prezentat de studenţii actori însoţiţi la microfon de maeştrii lor profesori, realizat în cadrul proiectului de parteneriat dintre Teatrul Naţional Radiofonic şi UNATC, clasa prof. univ. Adrian Titieni (regia: Mihai Lungeanu).
  • Ora 19.00, Teatrul ,,Elvira Godeanu” din Târgu Jiu: „Iulius Caesar”spectacol prezentat de Teatrul Dramatic din Yerevan, Armenia (regia: Armen Khadikyan).
  • Ora 19.00, Centrul de Proiecte Culturale ARCUB Bucureşti: „Miranda”spectacol prezentat de Teatrul Municipal din Vilnius, Lituania (regia: Oskaras Korsunovas).
  • Ora 20.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Sala ,,Amza Pellea”: „Comedia erorilor” – spectacol prezentat de compania „Propeller” din Marea Britanie (regia: Edward Hall).
„Visul unei nopţi de vară”

Studenţi craioveni de la Departamentul de Arte, în „Visul unei nopţi de vară”

Aula „Buia” a Universităţii din Craiova găzduieşte astăzi, 26 aprilie, de la ora 11.00, premiera spectacolului „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare”, cu studenţi de la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere. Regia, ilustraţia muzicală şi scenografia îi aparţin lect. univ. dr. asociat Alina Rece, iar asistent coregrafie este prep. univ. drd. Laurenţiu Nicu.

«Spectacolul de licenţă „Visul unei nopţi de vară” este o producţie teatrală în care studenţii se redescoperă în sens creator, punându-şi întrebările vitale ale vârstei lor cu cuvintele nemuritoare ale lui Shakespeare. Recrearea nopţii fermecate a lui Shakespeare înscrie tinerii actori în devenire pe coordonatele unui traseu iniţiatic ce îi va regăsi transfiguraţi, limpeziţi, împliniţi odată cu răsăritul soarelui. Exigenţele de performanţă actoricească sunt însoţite de o explorare a sinelui, integrându-l în mod organic pe William Shakespeare în viaţa noastră de astăzi, într-un flux de energii vitale, sensuri şi imagini interioare tulburătoare», spune Alina Rece.

Spectacolul îi are în distribuţie pe Diana Gherasim, Lucian Dincă, Anca Badea, Ingrid Neacşu, Eduard Cotoară, Sorin Voica, Eduard Cotoară, Anca Badea (anul al III-lea), Emil Trybalski (anul al II-lea), Baptiste Febvre, Pauline Decaux, Claudiu Mihail şi Bruno Noferi (master, anul I) şi actriţa Costinela Ungureanu. Intrarea publicului este liberă.