Controale şi amenzi ale inspectorilor de muncă din Dolj

0
354

De la începutul acestei luni, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 300 .000 de lei, pentru deficienţele constatate. Vor urma şi alte verificări în tot ceea ce înseamnă inspecţia muncii, munca zilierilor fiind una dintre problemele atent urmărite.

 De la începutul acestei luni, inspectorii din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj au verificat 315 agenţi economici din Dolj, fiind constatate 318 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum de 313.800 de lei . Principalele aspecte negative observate au fost, în ceea ce priveşte Relaţiile de Muncă: persoane care îşi desfăşurau activitatea fără a avea întocmite contracte individuale de muncă în formă scrisă; angajaţi care lucrau în afara programului stabilit de lege, în cadrul contractului individual cu timp parţial; salariaţi care prestau muncă, fără ca înregistrarea să fie menţionată anterior în REVISAL (Registrul de Evidenţă Informatizată a Salariaţilor); nerespectarea prevederilor referitoare la repausul săptămânal. În timpul controalelor, au fost identificaţi şi sancţionaţi cu amenzi, în valoare totală de 280.000 de lei, zece angajatori unde au fost găsite 21 de persoane care lucrau fără contract individual de muncă. „Am continuat acţiunile de informare despre modificările legislative în domeniul Relaţii de Muncă, acestea făcând parte din Campania de informare şi conştientizare pe care o desfăşurăm, din decembrie 2017 până la sfârşitul acestei luni. S-a desfăşurat atât la sediile agenţilor economici, cât şi la noi şi vizează, în principal, punerea în aplicare a legislaţiei privind REVISAL, până acum fiind organizate zece sesiuni informale, la care au participat 145 de entităţi doljene”, a precizat Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj. Totodată, acesta a mai menţionat că, pentru aplicarea prevederilor legislative referitoare la transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi cele privind nivelul salariului minim garantat în plată, până în prezent 326 de angajatori au înregistrat la ITM Dolj contracte colective colective sau acte adiţionale de modificare a celor aflate în vigoare (128 de contracte colective şi 198 adiţionale), dintr-un număr de 1.041 de angajatori cu mai mult de 21 de salariaţi. La data de 16.03.2018, erau înregistrate 169.782 de contracte individuale de muncă, pentru 63% dintre acestea majorându-se salariile, începând cu 1 ianuarie 2018.

Munca zilierilor, luată la verificat

Cătălin Mohora

Acţiunile de verificare şi control au continuat şi pe latura Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM) în principal mergându-se prevenirea accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale. Astfel, au fost efectuate 273 de acţiuni şi s-au aplicat 215 sancţiuni contravenţionale, fiind dispuse şi 302 măsuri de remediere a deficienţelor constatate. Printre neregulile observate s-au aflat lipsa de instruire a lucrătorilor; neefectuarea controlului medical periodic, conform legislaţiei; neutilizarea de către salariaţi a echipamentului individual de protecţie; nerespectarea termenelor scadente ale reviziilor tehnice periodice la utilajele cu regim special de funcţionare (instalaţii de ridicat şi transport, recipiente sub presiune); neasigurarea împotriva alunecării malurilor de pământ, după efectuarea operaţiilor de excavare. La ultimul aspect, inspectorii au depistat două şantiere unde nu erau asigurate măsurile de protecţie, fiind dispusă suspendarea lucrului, până la intrarea în legalitate. „În stabilirea tipului şi frecvenţei controalelor desfăşurate sunt avute în vedere campaniile proprii ale ITM Dolj, pe aspecte reclamate şi nivelul de risc al activităţilor desfăşurate de către angajatori. În prezent, sunt în plină desfăşurare acţiuni la societăţile care utilizează zilieri, angjaţi de muncă temporară, operatori de servicii poştale şi curierat. De asemenea, sunt vizate agenţiile de plasare a forţei de  muncă în străinătate, societăţile din construcţii, cele din domeniul transportului rutier al mărfurilor periculoase, etc. Sunt şi acţiuni de informare şi conştientizare a cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul României, cu privire la condiţiile de angajare şi drepturile pe care le au aceştia, conform legislaţiei naţionale privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale”, a mai spus Cătălin Mohora.