Avion „prăbuşit” pe Aeroportul Craiova

0
1050

O tragedie de proporţii s-a petrecut, ieri, pe Aeroportul Internaţional Craiova. O aeronavă cu 176 pasageri la bord aterizează forţat, în urma impactului rezultând patru morţi şi zeci de răniţi grav. Pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi voluntari ai Crucii Roşii se strâng pe pista aeroportului pentru a veni în sprijinul răniţilor. Din fericire, totul a fost doar un exerciţiu coordonat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, pentru a verifica modul de reacţie al fiecărei structuri care trebuie să intervină dacă apare o situaţie de acest gen reală.

Forţe impresionante au fost implicate în exerciţiul desfăşurat ieri, pe pista principală a Aeroportului Internaţional Craiova. Scenariu pus la cale de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj a presupus aterizarea forţată a unui AIRBUS A320, cu o defecţiune la trenul de rulare, având 176 pasageri la bord, 6 membri ai echipajului (2 piloţi şi 4 însoţitori de bord) şi 8 tone de combustibil kerosen JET A1. Comandantul aeronavei anunţă defecţiunea, rămâne în aer aproximativ 30 de minute, pentru a consuma cea mai mare parte din combustibil, timp în care pe Aeroport se activează celula de urgenţă, iar Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al Aeroportului începe realizarea unui covor de spumă, împreună cu echipajele din cadrul ISU Dolj, sub comanda unitară a comandantului intervenţiei. Pe pistă sunt trimise mai multe autospeciale cu apă şi spumă, autoambulanţe simple dar şi de transport victime multiple şi de intervenţie la accidente colective şi calamităţi. După realizarea covorului de spumă, avionul aterizează, însă la impactul cu solul se fisurează un rezervor, se rupe fuselajul în zona centrală, astfel că patru persoane au decedat, 19 persoane au fost proiectate în afara avionului, 23 s-au ales cu răni la picioare şi nu se pot deplasa, alte 25 fiind încarcerate în interiorul aeronavei.  În timp ce forţele de intervenţie acţionau pentru acordarea primului ajutor medical calificat şi evacuarea victimelor, se produce un puternic incendiu ce cuprinde şi combustibilul scurs din aeronavă, însă echipajele intervin şi reuşesc localizarea şi lichidarea incendiului.

Scopul acestei desfăşurări de forţe a fost verificarea asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale, stabilirea variantelor optime pentru intervenţie şi a concepţiei de alarmare a instituţiilor şi serviciilor publice descentralizate în scopul minimizării impactului asupra persoanelor afectate de evenimentul aviatic, precum şi a mediului, după cum a precizat comandantul ISU Dolj.