Bolnavii cronic vor primi reţete fără programare

0
545

Bolnavii cronic vor beneficia de reţete compensate în cabinetele medicilor de familie, chiar dacă solicită eliberarea de prescripţii medicale în afara orelor de program. O modificare legislativă în acest sens ar urma să fie operată în condiţiile în care, până în prezent, mulţi dintre pacienţi erau nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare.

Chiar dacă propunerea este încă în faza de dezbatere publică, medicii de familie doljeni se declară mulţumiţi de această iniţiativă şi speră ca proiectul să se extindă şi la pacienţii care nu au afecţiuni cronice. Asta în condiţiile în care, ţinând cont de restricţiile privind numărul de consultaţii acordate în cabinetele medicilor de familie, în medie, un doctor nu poate oferi, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, mai mult de 20 de consultaţii pe zi.

Încă nu au fost legiferate aceste modificări, însă noi sperăm să nu-i vizeze decât pe cei cu boli cronice, aşa cum se preconiza iniţial. Noi sperăm ca de proiect să poată beneficia şi pacienţii de la numărul 21 în sus. Cei care vin în afara programului de cinci ore, chiar dacă trebuie să plătească o taxă, ar trebui totuşi să beneficieze de orice act pe care considerăm că este necesar să-l dăm în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Adică reţete compensate, nu doar pentru cronici, şi bilete de trimitere şi către ambulatoriu, şi către spital, şi către laborator. Sperăm ca acest proiect să fie legiferat”, a explicat dr. Mirela Profir, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Dolj.

Până acum pacienţii erau obligaţi să plătească

Până acum, bolnavii cronic care, dintr-un motiv sau altul, nu reuşeau să ajungă la cabinetul medicului de familie atunci când erau programaţi şi refuzau reprogramarea din diverse raţiuni erau obligaţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale şi nu puteau beneficia de eliberarea de acte medicale în regim compensat. Legislaţia ar urma însă să fie modificată astfel încât pacienţii cronic să poată beneficia de medicamente compensate chiar în lipsa unei programări.

În acest sens, Ordinul privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012 se află în dezbatere publică, pe pagina de web www.cnas.ro. Măsura va fi aplicată după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.