Lupte „patriotice” în CLM Craiova

0
849

Dacă până acum se certau pe faptul că multe din străzi sunt neasfaltate, aleşii locali au mai depăşit o barieră: ieri s-au ciondănit pe numele lor. Liberalii au găsit de cuviinţă că nu strică puţină campanie pe temă patriotică şi l-au scos la înaintare pe Marinel Florescu, fost cadru militar. Din respect pentru colegii cu care a fost în misiuni în Afganistan, consilierul a cerut ca patru străzi să poarte numele soldaţilor craioveni, decedaţi în teatrele de operaţiuni. Primarul social-democrat a punctat, arătând că străzile sunt nişte fundături nedemne memoriei eroilor. Și a câştigat confruntarea, deşi a scăpat o bombiţă pe care liberalii nici măcar n-au sesizat-o.

Pornind de la proiectul de hotărâre care prevedea denumirea a 16 străzi noi din Craiova, liberalul Marinel Florescu, fost cadru militar, a venit cu propunerea ca patru dintre aceste străzi să poate numele soldaţilor căzuţi în teatrele de operaţiuni Kosovo, Angola şi Afganistan. „Aceşti patru craioveni şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim în pace şi să votăm de pe fotoliile comode din CLM. Consider că merită să facem acest minim efort şi numele lor să fie scrise pe patru străzi noi din Craiova, oraş care a fost şi al lor”, a spus Florescu.

Și PSD-ul a venit cu eroii săi

Consilierul Bianca Predescu, membru în comisia juridică, a explicat că au existat două propuneri pentru denumirea străzilor cu nume de eroi, cea venită din partea lui Marinel Florescu şi cea a social-democratului Marin Nicoli – acesta din urmă a cerut să se denumească străzi cu nume de revoluţionari –, dar că nici una nu a putut fi luată în considerare deoarece ambelor le-a lipsit avizul Comisiei Judeţene de atribuire denumiri străzi. „Nu avem nimic împotrivă ca, pe viitor, când vor mai fi noi străzi, acestea să primească aceste denumiri”, a spus consilierul Predescu.

Strada Egretelor ori a Regretelor

Marinel Florescu

Florescu a spus că îşi menţine amendamentul şi a acuzat colegii că se ascund în spatele unor formalităţi. «Probabil din cauza faptului că vine de la un consilier PNL. Eu nu am văzut nici măcar avizul comisiei judeţene pentru denumirile propuse de Primărie. Și nu cred că strada „Egretelor” ori „Regretelor” are o conotaţie pentru Craiova, şi nici celelalte nume de străzi nu au absolut nici o legătură cu Craiova”, a spus Florescu, care şi-a invitat colegii să meargă măcar o zi în Afganistan „şi când se întorc probabil că vor avea o altă viziune despre viaţă».

Cutuma primarului

Marinel Florescu a insistat de câteva ori să vadă avizul Comisiei Judeţene pentru proiectul de hotărâre. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, i-a arătat acestuia, de la prezidiu, un act despre care a spus că este cererea de avizare a Primăriei Craiova către Prefectură. „Aici am în faţă cererea de avizare a Primăriei Craiova către Prefectură pentru aceste denumiri. Cutuma este următoarea: după ce noi transmitem această cerere, la pachet cu hotărârea de Consiliu Local, primim avizul. Aşa s-a întâmplat de fiecare dată până acum”, a spus primarul. Explicaţia sa a venit în contradictoriu cu cele invocate în comisia juridică a CLM Craiova, primarul spunând, de această dată, că avizul se trimite odată cu proiectul de hotărâre, şi nu înainte, după cum se invocase anterior. Inadvertenţa nu a fost sesizată şi nu a mai fost dezvoltată de consilierii liberali.

„Prea trasă de păr, e ciupercărie acolo”

Cât priveşte ideea, primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus că este de acord cu denumirea străzilor cu nume de eroi, dar a atras atenţia că trebuie să fie alese artere pe măsura memoriei pe care trebuie să le-o purtăm acestora. „Îmbrăţişez ideea de a da nume de străzi eroilor martiri, dar aş vrea să nu cădem în desuetudine cu aceste chestiuni. Nu poţi să dai nume de eroi martiri unor fundături şi unor drumuri de exploatare agricolă. Unde este drum de exploatare agricolă sau este o singură casă care este ciupercărie (aşa cum figurează în autorizaţie) să pui denumirea unui soldat căzut pe front mi se pare cam prea trasă de păr”, a spus primarul Craiovei. Lia Olguţa Vasilescu le-a promis apoi consilierilor că pe viitor se va ţine cont de aceste propuneri.

Amendamentul a picat la vot

Consilierul PNL Marinel Florescu a propus să fie schimbată denumirea de strada „Ana Aslan” cu „Erou Valentin Leoveanu”, strada „Egretelor” cu „Erou Emanoil Ciobanu”, strada „Nicolae Filimon” cu „Erou Cătălin Marinescu” şi strada „Mihai Sadoveanu” cu „Erou Claudiu Vulpoiu”, toţi cei patru soldaţi pierzându-şi viaţa în misiuni de luptă în Kosovo, Angola şi Afganistan.

 Amendamentul său a fost supus la vot, dar a fost respins având doar trei voturi pentru (Pavel Badea, Emilian Ștefârţă şi Marinel Florescu) şi trei abţineri (Ionel Pană, Dan Daşoveanu şi Doru Marinescu). Prin urmare, proiectul de hotărâre a fost votat în varianta propusă de Executiv, având un vot împotrivă (Marinel Florescu) şi două abţineri (Pavel Badea şi Emilian Ștefârţă).

Tot în spirit patriotic, Florescu a mai propus ca toate şedinţele CLM Craiova să înceapă cu intonarea Imnului Naţional al României, iar primarul i-a răspuns că legea prevede intonarea numai în şedinţele solemne.

Și, totuşi, Craiova este oraş martir

Profitând de conjunctură, consilierul UNPR Doru Marinescu, al cărui tată este un cunoscut revoluţionar, a pus problema calităţii de „oraş martir” a Craiovei. Acesta a cerut ca măcar pe site-ul instituţiei să fie menţionat acest lucru. „Legea prin care Craiova a fost propusă oraş martir al Revoluţiei nu a fost abrogată, este încă în fiinţă, deci Craiova este încă oraş martir. Plăcuţele de la intrarea în oraş într-adevăr nu există, dar erau deteriorate. Ar trebui menţionat din nou că oraşul nostru este un oraş martir, fiindcă sunt alte oraşe care se laudă cu acest titlu şi cred că, pe site-ul oraşului, sub denumire, se poate scris şi faptul că este oraş martir”, a spus Marinescu, făcând aluzie la o declaraţie mai veche a lui Radu Preda, city managerul oraşului, care, tot într-o şedinţă de CLM, a venit cu vestea că municipiul Craiova nu mai este „oraş martir”. S-a dovedit că acesta a dat o informaţie greşită.