Descinderi la suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani din Dolj şi alte 6 judeţe

0
187

Nu mai puţin de 33 de percheziţii au fost efectuate, ieri, în 7 judeţe, între care şi Dolj, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18.000.000 de lei (4 milioane de euro), prin evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi au făcut, ieri, 33 de percheziţii domiciliare, pe raza a 7 judeţe (Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara, Ilfov şi Iaşi), la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile societăţilor administrate de acestea, în cauză fiind emise 18 mandate de aducere. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2009-2015, administratorii societăţilor economice, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori), ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi accesorii auto, servicii) în valoare totală de peste 10.000.000 de euro (peste 48.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei). Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.

Acţiunea, care a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, iar la ea au participat peste 200 de poliţişti şi jandarmi.