Consiliul Judeţean Dolj susţine Festivalul Internaţional „Shakespeare”

0
491

În cadrul şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Judeţean Dolj, consilierii au aprobat în unanimitate protocolul de cooperare dintre administraţia judeţeană şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova pentru organizarea celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional „Shakespeare”. „Am fost şi în anii precedenţi alături de Emil  Boroghină şi Teatrul Naţional pentru organizarea acestor festivităţi şi vom fi alături şi de acum înainte….”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Ediţia din acest an a festivalului este marcată de împlinirea a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare. Consilierii judeţeni au alocat, ieri, suma de 300 mii de lei din bugetul propriu pentru organizarea acestui eveniment de înaltă clasă.

Ţinând cont de faptul că municipiul Craiova s-a înscris în competiţia pentru obținerea statutului de Capitală Culturală Europeană 2021, iar Festivalul Internaţional „Shakespeare” este considerat un atu cu potenţial decisiv în această competiţie, pentru această ediţie s-a propus un program a cărui valoare depăşeşte toate ediţiile anterioare, fiind invitate mari spectacole realizate de unii dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi creatori din întreaga lume. În program sunt cuprinse teatre de faimă mondială din şase capitale ale lumii – Londra, Moscova, Beijing, Budapesta, Vilnius, Erevan – şi din alte centre culturale importante, precum Chicago, Sankt Petersburg, Los Angeles, Cape Town.

26 de teatre, prezente la Craiova

Emil Boroghină

Aşa cum a precizat, ieri, Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare”,  prestigiosul teatru londonez Shakespeare Globe va deschide festivalul în data de 23 aprilie cu un spectacol programat să se desfăşoare în Piaţa „William Shakespeare” din Craiova.  «Am primit de fiecare dată un sprijin consistent din partea Consiliului Judeţean Dolj. Vă mulţumim pentru această sumă care pentru noi este una vitală alături de cele două milioane alocate de Primăria Craiova, ne permitem să acoperim o treime din cheltuielile festivalului. Vin teatre foarte mari de pe patru continente. Deschidem cu Teatrul Glob, care va juca în Piaţa „William Shakespeare” și va onora, în felul acesta, şi destinaţia pe care autorităţile locale au dat-o acestei pieţe. Vor fi prezente Teatrul Naţional din Moscova, teatre din Chicago, Africa de Sud. În total, 26 de teatre. Voi avea o întâlnire şi cu preşedinţii celorlalte consilii judeţene din Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj. Pentru prima dată venim în întâmpinarea idei de regionalizare şi vom duce spectacolele şi în reşedinţele de judeţ din Oltenia. Ne-aţi ajutat mereu să depăşim situaţii extrem de delicate şi ţin să vă mulţumesc», a afirmat Emil Boroghină.

„Ne-aţi ajutat mereu să depăşim situaţii extrem de delicate”

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” este principalul organizator al Festivalului, în parteneriat cu Fundaţia „William Shakespeare”, în condiţiile în care Ministerul Culturii nu a prevăzut în anul 2014 sume pentru finanţarea acestui eveniment. «Este adevărat că în anii trecuţi grosul finanţării venea de la Ministerul Culturii, anul acesta nu s-a întâmplat acest lucru. Până în acest moment, Ministerul Culturii nu a acordat niciun leu pentru Festivalul de la Craiova, dar nici pentru Festivalul Internaţional de Film Transilvania sau Festivalul de Film de la Sibiu. Actualul ministru al Culturii face demersuri pe lângă Executiv pentru a obţine această finanţare. Festivalul „Shakespeare” de anul acesta este de departe cea mai valoroasă ediţie. Ne-aţi ajutat mereu să depăşim situaţii extrem de delicate şi ţin să vă mulţumesc…», a mai precizat  Emil Boroghină, preşedintele Fundaţiei „William Shakespeare”.