Filarmonica „Oltenia”: Program integral în primă audiţie la Craiova

0
171

Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia”, dirijate de maestrul Giovanni Panella (Italia-Argentina), prezintă astă-seară, de la ora 19.00, un program integral în primă audiţie la Craiova: „Suită de dansuri româneşti din secolul 18” de Ludovic Bacs, „4 vitralii” de Ottorino Respighi şi „Stabat Mater” pentru orchestră, cor şi solişti de Licinio Refice. Solişti sunt soprana Marta Rossi (Italia-Argentina) şi tenorul Bogdan Lupea, iar maestru de cor, Pavel  Şopov.

Giovanni Panella

Maestrul Giovanni Panella este absolvent al Conservatoarelor „L. Refice” din Frosinone (compoziţie şi dirijat coral) şi „San Pietro a Majella” din Napoli (dirijat orchestră). Face parte dintre muzicienii tineri italieni cu preocupări artistice diverse: producţii simfonice, camerale şi de operă, dirijor şi compozitor invitat pentru ansambluri corale şi orchestrale în Italia şi în străinătate. Giovanni Panella a fost asistentul maeştrilor Gian Luigi Zampieri şi Federico Longo, în numeroase concerte simfonice sau producţii de operă. A colaborat cu diverse orchestre europene, precum Orchestra Radio Bucureşti, „Orchestra dell’Università degli Studi” din Milano, Orchestra de cameră „Athanor” din Roma etc. Din 2011 îşi desfăşoară activitatea artistică în America de Sud, cu precădere în Argentina, colaborând cu orchestre importante.

Marta Rossi

Născută în Italia, Marta Rossi beneficiază de o solidă pregătire artistică, având studii iniţiale în teatru şi dans, aprofundate apoi în plan muzical – pian, chitară clasică şi canto clasic (cu Daniela Valentini la Conservatorul „Licinio Refice” din Frosinone). Este şi laureată în Arta şi tehnica spectacolului teatral, la Universitatea „La Sapienza” din Roma, în această calitate susţinând conferinţe multidisciplinare despre muzică, teatru şi film. Deţine o bogată experienţă în calitate de solistă: muzică de cameră, vocal-simfonică şi de operă. A cântat în Asia, Europa şi America şi în mod special în Italia natală şi în Argentina, ţară în care îşi desfăşoară activitatea în prezent. De asemenea, a înregistrat muzică sacră pentru Radio Vatican.

Bogdan Lupea

Licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Canto, tenorul Bogdan Lupea este angajat ca solist vocal la două instituţii muzicale bucureştene de prestigiu, precum Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” şi Opera Comică pentru Copii. A susţinut concerte atât pe scene bucureştene, ca Ateneul Român, Sala „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române sau Teatrul Naţional, cât şi pe importante scene din ţară. Repertoriul său vast cuprinde roluri de operă, cum sunt Nemorino („Elixirul dragostei”) şi Ernesto („Don Pasquale”) de Donizetti, Faust („Faust”) de Gounod.