Cele mai multe dintre creditele de prefinanţare aprobate de BCR au fost angajate de antreprenori din IT

0
169

Peste 1.300 de credite de prefinanţare în cadrul programului StartUp Nation. Cele mai multe dintre creditele de prefinanţare aprobate de BCR au fost angajate de antreprenori din IT, producţie şi industrii creative. Aproximativ 200 de antreprenori şi-au încasat deja banii pentru dezvoltarea afacerilor, iar alţi 200 urmează să primească fondurile necesare în perioada imediat următoare. BCR le-a propus antreprenorilor cel mai bun pachet de prefinanţare: 100% din alocaţia financiară nerambursabilă, cea mai mică dobândă de pe piaţă – 3,5% pe an, comisioane zero la operaţiunile curente, precum şi cea mai bine reprezentată reţea bancară din România

Banca Comercială Română (BCR) a aprobat peste 1.300 de credite de prefinanţare în cadrul programului StartUp Nation, din care aproximativ 500 au fost deja aprobate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Din cele peste 1.300 de credite, 1.278 au fost trimise deja spre aprobare la FNGCIMM. În acest context, peste 200 de antreprenori care au aplicat la BCR pentru finanţările acordate de bancă prin program şi-au primit deja banii necesari dezvoltării afacerilor, cei mai mulţi provenind din IT, producţie şi industrii creative.

“Suntem conştienţi că există aşteptări foarte mare în privinţa acestui program, aşa că echipele din BCR implicate au depus eforturi pentru a rezolva şi a răspunde în timp util tuturor provocărilor ridicate în acest proiect. Ca în orice proiect aflat la început de drum, încercăm să perfecţionăm fiecare proces şi etapă de colaborare cu instituţiile implicate, dar ceea ce ne bucură în mod special este efervescenţa antreprenorilor din programul StartUp Nation. Energiile lor creative reprezintă resursa de care România are nevoie pentru a se dezvolta pe viitor, o resursă pe care noi încercăm s-o valorificăm, s-o susţinem. Vom face, mai departe, tot ceea ce este necesar pentru ca oamenii cu iniţiativă din România să simtă că pot avea în BCR un adevărat partener de încredere”, a declarat Lucian Mâţu, Director Executiv Produse şi Segmente Micro.

Contul gratuit şi Creditul de prefinanţare

În prezent, BCR îşi concentrează eforturile pe analizarea temeinică a dosarelor de achiziţie depuse de antreprenori pentru a se asigura că, la utilizarea creditelor, clienţii vor avea documentaţia de proiect corect întocmită. Afacerile care au fost implementate cel mai rapid, până la ora actuală, sunt cele în care antreprenorii au ales să accepte varianta de garanţie simplă FNGCIMM, cu un comision de 3,8%. Pentru moment, fondurile alocate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în cadrul programului StartUp Nation şi aflate în conturile BCR sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de implementare pentru perioada următoare. După acceptarea în programul guvernamental StartUp Nation, beneficiarii au la dispoziţie la BCR două produse special dezvoltate de bancă în vederea susţinerii afacerii: Contul gratuit StartUp Nation şi Creditul de prefinanţare StartUp Nation. BCR dispune, în prezent, de 514 unităţi teritoriale, una dintre cele mai bine reprezentate reţele bancare din întreaga ţară, atât în mediul urban, cât mai ales în mediul rural.

Un pachet unic de educaţie financiară

Finanţările acordate de BCR prin programul StartUp Nation sunt disponibile fără constituirea de depozit colateral. De menţionat că BCR finanţează, prin pachetul StartUp Nation şi TVA-ul, dacă acesta reprezintă o cheltuială eligibilă în cadrul planului de afaceri. Comisioanele aplicate de bancă sunt de până la 1%, fiind achitabile în trei rate lunare, la care se adaugă una de graţie, precum şi a comisionului de garanţie perceput pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), de la 3,8%, la 2,48%. Contul gratuit Start-Up Nation este disponibil în sucursalele BCR şi poate fi accesat atât de cei care s-au calificat în program, pentru pregătirea în vederea acordării fondurilor guvernamentale ori a creditului punte, cât şi de cei care au fost respinşi, dar nu vor să renunţe la ideea de a-şi dezvolta o afacere. „Dincolo de oferta strict financiară, BCR le propune antreprenorilor un pachet unic de educaţie financiară, prin care le va pune la dispoziţie materiale educative, ce îi va ajuta la înţelegerea paşilor care trebuie făcuţi atunci când porneşti un business. De asemenea, BCR va organiza cursuri speciale în sucursalele din toată ţara, care vor urmări să-i familiarizeze pe antreprenori cu noţiuni contabile elementare, dar şi cu concepte precum înţelegerea rolului băncii în capitalizarea companiilor, identificarea nevoilor financiare, tipuri de finanţări şi garanţii, precum şi strategii pentru decizii financiare inteligente”, se precizează într-un comunicat de presă remis de bancă.