Ministrul Muncii a dispus un control la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, jud. Vâlcea

0
188

maciucaÎn urma situaţiei semnalate în presă cu privire la beneficiarii Centrului de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca (CRRN Măciuca), ministrul Muncii, doamna Lia – Olguţa Vasilescu, a cerut atât Corpului de Control al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cât şi Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi,  verificarea situaţiei de fapt de la centru şi luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate.

Totodată, şi DGASPC Vâlcea a demarat o anchetă administrativă, iar Consiliul Judeţean Vâlcea a sesizat Comisia de Disciplină constituită la nivelul Consiliului Judeţean.

Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică din comuna Măciuca, satul Popeşti, judeţul Vâlcea, se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC Vâlcea) şi funcţionează în baza licenţei de funcţionare eliberată de Comisia de Acreditare a Judeţului Vâlcea, prin Decizia nr. 18 din 21 septembrie 2012.

Menţionăm că este vorba despre un centru rezidenţial cu cazare pe perioadă nedeterminată pentru adulţi cu handicap aflaţi în risc de izolare socială, conform cererii de acreditare a serviciului social, înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Potrivit statisticilor furnizate din Registrul Electronic Naţional (RENPH), la data 31 decembrie 2016 în centru se aflau 92 de persoane, dintre care 36 femei (18 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 7 cu handicap psihic şi o persoană cu handicap fizic) şi 56 bărbaţi (35 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 11 cu handicap psihic, niciunul cu handicap fizic).

Coordonarea metodologică a implementării standardelor specifice de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi şi acordarea avizului de înfiinţare şi funcţionare, potrivit Legii nr. 448/2006, pentru centrele publice pentru persoanele cu dizabilităţi, se face de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD).

În acest context, DGASPC Vâlcea a depus în luna noiembrie a anului 2016 cererea de licenţiere a CRRN Măciuca, dosarul fiind înregistrat cu nr. 225/18 noiembrie 2016.

În urma verificării dosarului s-a constatat că acesta nu corespundea condiţiilor de fond în ceea ce priveşte documentele necesare acordării licenţei provizorii, fiind  necesară completarea cu următoarele acte:

1. Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea privind Regulamentul de Organizare şi funcţionare a serviciului social;

2. Anexa 5 din HCL  nr. 101/204;

3. Autorizaţia de securitate la incendiu.

CRRN Măciuca a fost notificat că trebuie să completeze dosarul. În urma notificării primite, CRRN Măciuca a solicitat retragerea acestuia pentru completarea documentelor lipsă, prin adresa nr. 29/18 ianuarie 2017, înregistrată la ANPD în data de 19 ianuarie 2017.