Brigada Multinaţională de la Craiova, dovada ca România e un pion important pe harta internaţională a securităţii

0
385

armataForţele Terestre ale Armatei României au avut ieri, 25 ianuarie, şedinţa de autoevaluare a activităţii din anul 2016, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, şi a şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-locotenent Dumitru Scarlat, a prezentat modul de îndeplinire a misiunilor acestei categorii de forţe, problemele curente, dar şi priorităţile pentru anul 2017, punând accent pe grija faţă de personalul militar şi civil, pe cele aproximativ 60 de exerciţii internaţionale la care militarii români au luat parte, dar şi pe misiunile externe. Au fost scoase în evidenţă, de asemenea, gradul mare de uzură a anumitor categorii de tehnică şi necesitatea continuării programelor majore de achiziţii. O altă problemă ridicată a fost găsirea celor mai bune strategii de atragere de personal în unităţile militare.

Ministrul Gabriel-Beniamin Leş a arătat că România implementează astăzi propriile măsuri de reconfigurare şi adaptare a capacităţilor defensive la realităţile generate de degradarea accelerată a mediului de securitate din vecinătatea noastră, iar structurile de comandă-control aliate care funcţionează pe teritoriul ţării noastre, Unitatea de integrare a forţelor NATO, respectiv Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi constituirea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova, sunt mărturie a faptului că România este un pion important pe harta internaţională a securităţii.

“Trebuie să continuăm demersurile pe dimensiunea de apărare şi securitate, în vederea realizării unor capabilităţi de apărare credibile şi creşterii capacităţii operaţionale a forţelor armate, prin alocarea resurselor bugetare necesare şi în coerenţă cu evoluţiile în domeniu din cadrul NATO şi UE”, a mai spus ministrul apărării naţionale.

Ministrul Leş a mai adăugat că redresarea bugetelor apărării şi înscrierea acestora pe o tendinţă ascendentă sunt esenţiale şi credibilitatea NATO va depinde, în final, de alocarea de către statele membre a resurselor necesare pentru asigurarea capabilităţilor militare de care avem nevoie într-un context de securitate atât de complex cum este cel de astăzi, şi a reiterat faptul că ţara noastră este ferm angajată în această direcţie.

“În plan naţional, prioritatea noastră de bază este reprezentată de creşterea capacităţii operaţionale a Armatei României. Suntem hotărâţi să respectăm angajamentul asumat, de alocare a două procente din PIB pentru M.Ap.N., beneficiind, în acest sens, de consensul tuturor forţelor politice care au semnat un acord naţional pentru atingerea acestui nivel al finanţării începând cu anul 2017 şi menţinerea lui pentru următorul deceniu”, a adăugat ministrul apărării naţionale.

Ministrul Leş a apreciat şi prestaţia excelentă a militarilor forţelor terestre în misiunile din teatrele de operaţii şi a mulţumit, de asemenea, pentru participarea personalului acestei categorii de forţe în sprijinul populaţiei aflată în situaţii de urgenţă.