Stagiunea „Europa” va aduce la Craiova reprezentanți ai ambasadelor tuturor celor 28 de state membre UE!

0
526

Eveniment fără precedent în România și în Europa, organizat la Craiova! Timp de șapte luni, la Filarmonica „Oltenia” va răsuna muzica tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, în prezența reprezentanților ambasadelor acestora în țara noastră. Stagiunea „Europa”, generic sub care vor fi susținute cele 28 de concerte, se va desfășura cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 23 octombrie 2015 – 27 mai 2016. „Ne dorim să fie cel mai mare motor de promovare a muzicii clasice și contemporane europene”, spune Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”, adăugând că fiecărei țări îi va fi dedicată nu numai o zi de concert, ci o săptămână de evenimente culturale. Prima invitată: Austria – considerată în întreaga lume ca fiind „țara muzicii”.

Stagiunea „Europa” se vrea a fi un eveniment muzical de amploare și, deopotrivă, unul care să atragă atenția mediului diplomatic și de afaceri european asupra Craiovei – oraș care râvnește la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. „Este un gen de eveniment care nu s-a mai organizat niciodată până acum, în care o stagiune se dedică muzicii europene și pune în valoare fiecare țară în parte, membră EU”, a subliniat managerul Filarmonicii craiovene, Vlad Drăgulescu.

Stagiunea se va desfășura cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și în parteneriat cu ambasadele în România ale statelor membre UE. La nivel local, evenimentul se bucură de susținerea Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova și al Asociației „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”.

Fiecare concert va promova artiști și compoziții muzicale ale unei țări

Cele 28 de concerte din cadrul Stagiunii „Europa” vor avea loc în perioada 23 octombrie 2015 – 27 mai 2016, săptămânal, în fiecare zi de vineri, de la ora 19.00, și vor aduce pe scena Filarmonicii „Oltenia” muzicieni din țările europene. În plus, creații ale unor compozitori notorii ai secolelor trecute, dar și contemporani, mai mult sau mai puțin cunoscuți peste granițe, va răsuna aici. „Din fiecare țară vor fi invitați un dirijor și un solist nativi. Dirijorul trebuie să aleagă cel puțin o piesă clasică și o piesă contemporană, scrisă după 1985, ambele din țara respectivă. Astfel, Craiova are ocazia să cunoască muzica tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene. Ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri în Europa până în momentul de față. În plus, va fi pentru prima oară când o Filarmonică va avea săptămânal o premieră națională”, a mai spus Drăgulescu.

Mai mult, întreaga săptămână în care va avea loc concertul va fi dedicată respectivei țări europene. Programul ar urma să mai cuprindă recitaluri ale soliștilor invitați, prezentări ale unor artiști plastici vizuali, vernisaje de expoziții, lansări de cărți, în cazul în care există traduceri în română ale acestora, precum și alte manifestări.

Craiova va primi reprezentanți ai misiunilor diplomatice în România și oameni de afaceri

Alături de artiști, invitați ai evenimentelor vor fi ambasadorii în România – sau reprezentanți ai acestora – ai tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene. „Am stabilit contacte cu majoritatea țărilor, din punct de vedere diplomatic, cât și privindu-i pe muzicieni. În prezent se lucrează la repertorii, la programele de sală, care vor fi complexe. Ne-am dori să-i avem la Craiova și pe compozitorii contemporani ale căror lucrări vor fi interpretate. Oricum, mă bucură nespus că vom fi prima Filarmonică din România care va avea o stagiune în care la fiecare concert se va cânta muzică contemporană”, a precizat managerul Filarmonicii „Oltenia”.

În plus, reprezentanții instituției și ai municipalității craiovene vor invita aici oameni de afaceri din toate țările europene. „Din Austria, spre exemplu, sunt sute de firme care au reprezentanțe în România, multe dintre ele foarte importante”, a adăugat Drăgulescu, exemplificând chiar cu țara ai cărei muzicieni vor deschide, pe 23 octombrie a.c., Stagiunea „Europa”. Și nu întâmplător a fost aleasă Austria: este – se știe – țara în care muzica a avut dintotdeauna o importanță majoră, țara în care s-au născut mari compozitori și au fost create renumite opere.

Evenimentul devansează Festivalul Internațional „Craiova Muzicală”

Concertele din cadrul Stagiunii „Europa” urmează să fie transmise în direct de Televiziunea Română, precum și pe internet. De asemenea, ele vor fi preluate în cadrul unor evenimente organizate la sediile ambasadelor României din țările respective sau ale Institutelor Culturale Române, în cazul în care acestea există.

Potrivit managerului Vlad Drăgulescu, derularea, din toamnă, a Stagiunii „Europa” face ca Festivalul Internațional „Craiova Muzicală”, care are loc de obicei în noiembrie-decembrie, să se desfășoare în acest an mai devreme. Astfel, cea de-a 42-a ediție este anunțată spre sfârșitul lunii august până în luna septembrie, urmând să fie dedicată muzicii lui George Enescu și renumitului festival de la București care îi poartă numele.