Bursieri ai statului român / Studenţi din Serbia promovează la Craiova mesaje naţionaliste

0
196

În urmă cu o săptămână, la Sala Polivalentă din Craiova, echipa de baschet masculin S.C.M. “U” CRAIOVA a întâlnit o echipă din Albania.  Nimic nou sub soare. Sportul e un lucru formidabil, mai ales dacă te duci numai şi numai pentru a-ţi susţine şi încuraja echipa favorită în mod civilizat. Din păcate, nu toţi se duc la un meci, fie de baschet, fie de volei sau de fotbal, pentru spectacolul în sine, pentru ideea de competiţie şi, implicit, de victorie. Unii mai ajung pe stadion sau în sălile de sport pentru a face politică, dar politică în sensul rău, aducând prejudicii de imagine şi ţării gazdă, dar şi ţării din care provin.

Şase tineri, studenţi, în marea lor majoritate la UMF Craiova, culmea, bursieri ai statului român, care susţin că sunt românii din Serbia, au îmbrăcat la acest meci tricouri cu mesaje tendenţioase, în limba sârbă, mesaje naţionaliste, ca un afront adus jucătorilor albanezi, mesaje care aminteau de „Serbia Unită”. Aceştia au fost acompaniaţi în demersul lor de un tânăr din Craiova şi unul din Bulgaria. Entuziaşti şi mândri de bravura lor, şi-au făcut poze şi le-au postat pe pagina de Facebook.

Liderul studenţilor timoceni a luat poziţie!

Conducerea Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova a luat poziţie fermă vizavi de studenţii din Serbia, prezenţi la meciul de baschet, iar prin vocea preşedintelui Aleksandar Najdanovic şi a vicepreşedintelui AST, Aleksandar Savic, s-a luat în discuţie dacă este corect faţă de statul român ceea ce au făcut aceşti tineri. „Problema nu este faptul că aceşti colegi ai noştri au fost la un meci de baschet. Sunt tineri, e timpul lor liber, foarte bine. Nu este niciun fel de problemă nici că ei susţin o echipă în care sunt şi jucători sârbi. Foarte bine, fiecare are dreptul să susţină echipa favorită şi jucătorii preferaţi, dar nu este bine, ca astăzi, după ceea ce am văzut că s-a întâmplat şi la Paris, ca ei, studenţi care se declară şi români, să fie folosiţi doar pentru a promova mesaje naţionaliste care să fie deranjante pentru albanezi. Colegii noştri fie au făcut cu bună ştiinţă, fie au fost folosiţi de alţii şi mă refer aici la un fost student la Medicină, plecat prin Bucureşti, care tot vine prin Craiova şi îi învăţată numai prostii pe aceşti tineri. Le vorbeşte de Rusia Unită, de Serbia Unită, le transmite numai mesaje naţionaliste, el făcând parte în Serbia, dintr-un partid extremist. Ei sunt bursieri ai statului român, trebuie să respecte legislaţia statului român, sunt veniţi aici să înveţe şi nu să facă politică. Tinerii nu trebuie să facă probleme României. Pentru că a fost un mesaj pentru jucătorii albanezi şi asta nu e bine…”, a spus Aleksander Najdanovic, preşedintele AST.

„Toţi ştim care sunt problemele dintre Albania şi Serbia”

Vicepreşedintele studenţilor timoceni, Aleksander Savic, a precizat că iniţial se stabilise ca pe acele tricouri să fie scrise chiar mesaje religioase, demers cu care o parte din tinerii participanţi nu au fost de acord, conştientizând şi ei de gravitatea acţiunii. «Partea tristă este ca studenţii “români” din Valea Timocului au purtat tricouri cu steagul sârbesc. Nu este problema că sunt mândri de statul lor unde sunt născuţi, dar acest eveniment a lăsat o imagine foarte proastă. Toţi ştim care sunt problemele dintre Albania şi Serbia. Aici nu a fost locul potrivit pentru promovarea acestor conflicte. Din cauza acestor probleme s-au pierdut vieţile multor sârbi, dar şi albanezi. Studenţii care au burse din partea statului român nu sunt la Craiova ca să promoveze aceste conflicte. Din informaţii fiabile, planul era ca pe tricouri să fie imaginea lui Isus Hristos. Noroc că asta nu s-a realizat. Ştim că în Albania, Islamul este religia dominantă. Toţi ştim ce s-a întâmplat în Franţa în această lună. Vreau să reamintesc faptul că un eveniment similar a avut loc şi anul trecut, la care au luat parte aceiaşi studenţi», a conchis Aleksandar Savic.