Bani pentru citostatice

0
51

După ce autorităţile sanitare au anunţat că sunt în continuare mari probleme în asigurarea medicamentelor destinate pacienţilor cu cancer, Guvernul a decis să împrumute 800.000 de euro din Trezorerie pentru a rezolva această criză.

De asemenea, săptămâna viitoare, prin două ordonanţe-de-urgenţă va fi modificată Legea Sănătăţii nr. 95/2006, astfel încât să permită Ministerului Sănătăţii majorarea capitalul social al Companiei Naţionale Unifarm. Până în prezent, cele mai mari probleme, în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu medicamente oncologice, au fost legate de acele produse farmaceutice care fie nu se mai produc, fie nu mai prezintă interes comercial pentru distribuitori.

Conform datelor transmise de Compania Naţională Unifarm SA, în prezent, din cele 24 de medicamente apreciate ca deficitare, 14 medicamente există în stoc, fiind achiziţionate prin procedura de nevoi speciale, iar 3 din ele vor intra în depozitele Unifarm până la sfârşitul acestei luni. Pentru restul, negocierile se află în fază avansată. Toate aceste medicamente sunt la Unifarm SA şi se află  la dispoziţia spitalelor. De asemenea, acestea sunt afişate în sistemul electronic de achiziţie SEAP.

Finanţarea programului de oncologie va trece la CNAS

Fondurile necesare pentru asigurarea medicamentelor oncologice specifice, necesare tratamentului bolnavilor cu afecţiuni oncologice, sunt asigurate în cadrul Programului naţional de oncologie. În proiectul de buget pentru anul 2013, sumele alocate depăşesc un milion de lei. În plus, începând cu luna martie a acestui an, finanţarea programului va fi transferată la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), având în vedere specificul curativ al acestuia.

Achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent

Potrivit autorităţilor sanitare, spitalele au fost periodic informate, bilunar, cu privire la stocurile de medicamente oncologice existente la Compania UNIFARM. Compania a transmis adrese tuturor spitalelor publice privind stocurile existente şi modalitatea de contractare.

Joi, autorităţile sanitare anunţau că după aprobarea bugetului pe anul 2013, Ministerul Sănătăţii va propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o sumă cuprinsă între 500.000 şi un milion de euro, pe care Unifarm să o utilizeze în achiziţionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului financiar între plata făcută la furnizor, în avans, la cumpărare sau la 30 de zile, şi decontarea serviciilor medicale de către casele de asigurări la 210 zile.

În încercarea de a găsi o soluţie în aprovizionarea spitalelor cu medicamente oncologice, Ministerul Sănătăţii propune, totodată, reevaluarea şi aplicarea protocoalelor terapeutice. Oficialii din Ministerul Sănătăţii au mai propus organizarea de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare, precum şi încheierea de acorduri-cadru pe doi ani, de către Ministerul Sănătăţii şi de contracte subsecvente anuale, de către unităţile sanitare.