Operaţie efectuată în premieră naţională la Craiova

0
736

Chirurgul spaniol Diego Gonzalez Rivas a efectuat, ieri, la Spitalul Judeţean din Craiova, trei intervenţii chirurgicale în premieră pentru România. Operaţiile, care s-au desfăşurat pe parcursul câtorva ore, au fost transmise în timp real în Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. 

Intervenţia chirurgicală, denumită ştiinţific lobectomie pulmonară toracoscopică uniportală, este una foarte avansată, presupunând o singură incizie de doar 5-6 centimetri, şi se realizează cu mijloace tehnice moderne. Până în prezent, în România, o astfel de operaţie se efectua, în mod obişnuit, cu depărtarea coastelor şi cu o incizie mult mai mare decât cea prin noua metodă. Pentru pacient, noul tip de intervenţie chirurgicală presupune o durere operatorie mult diminuată şi o recuperare mai rapidă. În plus, operaţia durează mult mai puţin.

„Vor fi trei intervenţii astăzi, prima dintre ele mai uşoară, celelalte două puţin mai dificile. Am venit la Spitalul Judeţean din Craiova la invitaţia dr. Alin Demetrian şi îmi doresc ca această colaborare să continue şi pe mai departe”, a explicat chirurgul spaniol Diego Gonzalez Rivas.

Intervenţia, realizată de un chirurg spaniol

Diego Gonzalez Riva

Medicii craioveni speră acum ca astfel de intervenţii chirurgicale să se realizeze şi în România. Înainte de toate însă, chirurgii români recunosc că trebuie să se specializeze în această tehnică pe care nu o stăpânesc în totalitate. Tocmai din acest motiv, la invitaţia dr. Alin Demetrian, a sosit la Craiova pentru câteva zile medicul spaniol din La Coruna, Diego Gonzalez Rivas. „După operaţie, sperăm ca, în câteva zile, pacienţii să poată părăsi spitalul. Este un sistem pe care vrem să-l introducem şi în România. Din acest motiv l-am invitat pe dr. Diego Gonzalez Rivas la Craiova. Sperăm să facem şi aici astfel de intervenţii. Această operaţie a fost inventată de doctorul Diego Gonzalez Rivas în urmă cu doi ani. Este o operaţie care se face toracoscopic şi în România, dar prin mult mai multe porturi, cel puţin două trei, în timp ce chirurgul spaniol realizează o singură incizie pentru întreaga operaţie”, a declarat dr. Alin Demetrian.