Mihail Genoiu, senator de Dolj (interpelare parlamentară): Domnului ministru interimar, al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Virgil Daniel Popescu,

0
1257

De ce nu retrageţi măsurile de eliminare a facilităţilor acordate sectorului construcţiilor pevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă?

Stimate domnule ministru,

Eliminarea facilităţilor acordate sectorului construcţiilor, prevăzută în calendarul PNRR va avea un efect devastator pentru firmele şi angajaţii din acest sector. Avertismentele vin din toate direcţiile, de la toate părţile implicate în industria construcţiilor. Deja au început să apară în spaţiu publicapelurile Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii. Aşadar, toţi actorii din acest domeniu susţin că prin anularea înainte de termen a unei măsuri stabilită pe termen lung, se anulează şi indicatorul de predictabilitate pentru agenţii economici şi implicit pentru autorităţile contractante care deşi vor avea bani pentru investiţii, nu vor avea cu cine construi toate proiectele de infrastructură la nivel naţional şi local.

Aşadar, este exclus ca facilităţile fiscale acordate acestui sector esenţial să fie eliminate cu PSD la guvernare.

Atât eu, atât eu, cât şi colegii mei nu putem renunţa, şi nu vom renunţa, în condiţiile în care menţinerea competitivităţii în sectorul construcţiilor, ca şi în domeniul IT, este o condiţie esenţială pentru susţinerea economiei, în acest moment. Nu poţi avea o abordare de tip contabil, iar pentru 200 de milioane de lei în plus la buget, cât s-ar câştiga prin eliminarea acestor facilităţi, să afectezi grav două domenii care asigură 14% din PIB, adică peste 163 de miliarde de lei.

În plus, menţinerea facilităţilor în construcţii reprezintă o condiţie esenţială şi pentru atragerea banilor europeni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă! Pentru a obţine acei bani, va trebuie să facem multe lucrări de infrastructură, deci va fi nevoie de forţa de muncă, pe care România riscă să o piardă dacă scoate facilităţile actuale, în contextul creşterii preţurilor.

În plus, statul nu-şi poate anula propriile angajamente. Atunci când au fost acordate aceste facilităţi prin OUG nr. 114, Guvernul României şi-a luat un angajament faţă de aceşti investitori şi nu ne putem schimba angajamentele, după cum se schimbă guvernul.

Solicit răspuns în scris.